tisdag 1 februari 2022

Corona-testandet

Antingen har Jesús och jag levt under en sten, eller så var det så, att det var innan jul som självtestandet tog fart på riktigt. Gud, så folk köpte tester på apoteken! Och som de testade sig! Ibland för symptom, ibland bara för att kolla ändå, innan möte med släktingar. Vårdcentralerna testar inte lika mycket längre och man kan hänvisas till att själv köpa test på apoteken. Folk hamstrade så att testen tog slut, några vänner frågade i fyra-fem apotek innan de äntligen hittade ett med test, och de köpte på sig en massa inför julfirande med släkten. Det sista togs efter nyår, när mamman hade tänkt träffa en kompis, men i och med att hon var tätt i näsan tog hon ett test innan, och det visade sig vara positivt. Tre dagar med nästäppa, det var hennes erfarenhet av coronaviruset.

Några tjänar väldigt, väldigt mycket pengar på alla de här testen. En granne köpte fyra för 20 euro, vilket får anses vara ett bra pris, en del test var uppe i nästan 13 euro styck när det var som värst (priserna gick upp inför julhelgerna, förstås, när varenda människa började testa sig). Sedan klev staten in och reglerade priserna, så att testen inte ska kosta mer än knappt 3 euro styck.

Jag har fortfarande inte tagit något test, bara utgått från att alla dagisförkylningar som Runa har dragit hem har varit just det - dagisförkylningar. Möjligtvis var den sista förkylningen covid, vem vet, tanken slog mig först när vår kompis testade positivt för nästäppa, och en kollega till Jesús testade positivt när han hade ont i halsen. Innan dess hade jag inte begripit att snuva och nysningar kan vara covid, vilket kan få oss att dra slutsatsen att jag faktiskt har befunnit mig under en sten i ett par års tid, eller i alla fall sedan covid-symptomen ändrades från feber, huvudvärk, hosta, andningssvårigheter och förlorat smak- och luktsinne, till att omfatta alla tänkbara symptom, när nu detta hände. I somras, enligt nätet, men det vet jag ju inte eftersom jag tydligen har levt i en parallell värld, där tankar på vinstockar, citronträd, hittekatter och ungar har tagit större plats än tankar på coronavirus.

Det får vara som det vill med testandet. Det jag inte tycker om är när barnen dras in i det. Nu har det hänt Disa tre gånger. Första gånger var någon vecka efter skolstarten, september 2020. En klasskompis hade testat positivt, under dramatik fördes hela klassen till vårdcentralen och fick pinnar uppkörda i näsan. Det där var en obehaglig upplevelse som Disa tyvärr inte har glömt, och nu är hon paniskt rädd för att testas igen.

I november hade hon mycket, mycket ont i halsen, och jag åkte till vårdcentralen med henne för att en läkare skulle kika på henne. Men fick veta att här blev det ingen läkarkoll såvida Disa inte covid-testades först. Skit tänkte jag, men satte henne i knät. Sköterskan försökte på alla sätt stoppa in pinnen i Disas näsa. Till slut försökte vi tillsammans hålla fast den livrädda ungen, men det var inte möjligt att genomföra något test utan att göra henne illa, om ens då. Sköterskan gav upp och försökte få en läkare att kika på Disa ändå. En sur en dök upp, tittade på Disa i 30 sekunder, och skrev ut en galen dos med antibiotika, som var tre gånger så hög som dosen hon fått ett par veckor tidigare mot öroninflammation.

(Här kommer jag förresten att tänka på ett annat besök på vårdcentralen i höstas, då vi såg en av Runas kompisar på förskolan bäras in, som inte heller skulle bli undersökt av läkare om inte föräldrarna lät covid-testa henne först.) 

Och sista gången för Disa var igår. Disa har varit hemma från skolan med feber och halsont. nu har hon varit symptomfri i ett par dagar, men hon har ändå varit hemma med mig, för säkerhets skull, och hon fick också följa med när Runa skulle vaccineras. Sköterskan som stack Runa kommenterade att Disa måste testas. Om hon får symptom, vilket som helst, och inte testas, ska hon vara hemma 14 dagar från skolan, sådana är reglerna, som ett sätt att tvinga familjer att testa sina ungar (det sista tänkte jag). Skolsköterskan i Fuenteheridos ringde också upp, som han numera alltid gör om någon är hemma från skolan i mer än två dagar. Han påpekade att Disa behövde testas, och eftersom jag faktiskt hade köpte ett test för att ha hemma, tänkte jag att vi får väl prova då.

I en kvart försökte jag övertala Disa, som blev allt räddare. Rädslan kom ut i gråt. Vi kom så långt att hon själv vågade stoppa in yttersta toppen på bomullspinnen i näsan, mitt tålamod började tryta och hon grät och grät och sprang till slut förtvivlad ut genom dörren och gömde sig. Stackars liten. Jesús och jag var överens om att detta är galet och han tyckte att vi skulle ljuga och säga att Disa hade testats och att det var negativt. Hon var ju frisk nu. Jag påpekade att Disa inte kan ljuga, hon skulle avslöja lögnen om någon frågade, så vi kom överens om att låtsas genomföra testet och säga till henne att det var negativt. När Disa till slut kom in igen fick vi henne att stoppa in yttersta spetsen i näsborrarna en gång till, snurra runt den lite, och sedan stoppa ner pinnen i vätskan. Vätskan droppades ner på testaren, och till vår häpnad visade det sig faktiskt vara giltigt! Kanske var det tack vare att Disa hade gråtit så mycket och var snorig, men pinnen behövde inte köras upp 2,5 centimeter som det stod i manualen!


Men hörrni. Allt detta testande. Testar ni er för varenda förkylning och nästäppa, ifall det kan vara covid? Är det rimligt att en unge inte får träffa läkare om hon inte genomgår ett covid-test först? Trots att det är nästan omöjligt att testa henne om hon inte sövs ner innan? Det oroar mig att Disa ska bli riktigt sjuk, och inte få läkarvård om hon inte covid-testas först. Hur länge ska galenskapen pågå? Och varför används inte salivtest på barn?


Disas test var förresten negativt. Ingen covid.


14 kommentarer:

 1. Herregu vilken cirkus allt ska bli! Klart hon måste få vård utan test, de kan inte neka vård väl?

  Vi fick tid för pcr för sonen i mellandagarna då det var en i klassen som var sjuk. Testet var så klart negativt vilket vi trodde det skulle vara.

  Det är väl en sak om man ska in och träffa sjuka, då är det kanske inte så lämpligt med ytterligare sjukdomar. Men tredagarsförkylningen klara de flesta av. Och corona är ju ett förkylningsvirus, om jag fattat det rätt.

  Några tester på apoteket har jag inte köpt. Tänker inte göra det heller.

  Vi fpr härda ut lite till. Det borde väl återgå till någonslags resonlig normalitet utan masker och allt. Vi får hoppas att folk med denna pandemi lärt sig att tvätta händer - men jag är tveksam. 😏

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det jag undrar - kan de neka att ge vård till en testrädd unge?

   Radera
 2. Jag tycker att det är hemskt att barn ska testas i näsan, det skulle vara så mycket enklare att göra salivtest även om de kanske inte är så exakta som ett PCR eller antigentest. Hela den här "covid-svängen" är ju tillräckligt ångestladdad som den är.

  SvaraRadera
 3. Vi har testat när vi varit "kontaktfall", när appen varnat oss att vi vistats inomhus med någon som insjuknat, eller när vi haft symtomen feber, huvudvärk och hosta. Barnet har varit helt okej med att testas, han har gjort det frivilligt. Vi har aldrig blivit tvingade att testa oss. Om man inte vill testa sig isolerar man sig i en vecka. Ingen här vill smitta andra och följer rekommendationerna, vare sig det gäller huvudlöss, magsjuka, influensa. Att klassen eller skolan stängs p g a ditt barn smittar alla andra familjer som tvingas till hemskola och vabb tror jag gör att testen inte ses som särskilt jobbiga, det vill man inte utsätta sina grannar för. Autotesten har tagits ganska väl emot eftersom de är mindre obehagliga, men de ses som onödiga nu skulle jag säga eftersom det verkar som att man testar positivt först efter ett par dagar och testen alltså inte kan bryta smittkedjan. Salivtesten utvärderades under hösten i skolorna hos oss men var tydligen inte tillräckligt tillförlitliga, men de ska fortfarande kunna användas till mindre barn men jag vet inte hur det funkar i praktiken. Det kan vara rimligt att en person med en smittsam sjukdom isoleras. Om Disa hade en allmänfarlig sjukdom skulle man alltså kunna vägra att lägga in henne på vilken avdelning som helst, istället skulle hon få vård på en infektionsavdelning med speciell ventilation och luftslussar och av personal med smittskyddsutrustning. Vad gäller samhällsfarliga infektioner ser man till samhällets bästa, det är smittskyddslagen tror jag, men det betyder inte att man inte skulle vårda barnet, men att man gör det på ett sätt som minskar risken att smitta andra, isolerat. Du kanske minns HIV mannen i Sverige, det visade sig att HIV inte är särskilt smittsamt, men det är ett brott att medvetet utsätta andra för en dödlig sjukdom. Klamydia anmäler man. Mässling kanske och säkert flera till. Vad gäller omikron skulle jag säga att Disa inte kan vägras akutvård på ett vanligt sjukhus eftersom samhället nu är väl skyddat mot omikron och omikron inte bedöms som en samhällsfarlig sjukdom när det finns vaccin och medicin och dödligheten är låg och det inte går att "utrota" sjukdomen. Om hon däremot var "case zero" skulle hon kanske isoleras för att försöka stoppa sjukdomen från att spridas eftersom det är en sjukdom som gör att äldre människor intensivvårdas och avlider, eller bara för att om man insjuknar med en okänd sjukdom tar det tid att utvärdera hur farlig den är. Det handlar om avvägningar mellan pest och kolera. Har vi tur är vi på väg ut ur pandemin nu så jag tror inte du behöver känna oro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Symptomen feber, huvudvärk och hosta har vi tänkt att man bör testa sig för, men vi har aldrig haft sådana symptom i familjen. Jag begrep inte när folk började testa sig för nysningar och halsont också, men nu gör man det.

   Radera
 4. Inget av detta är rimligt. Folk har blivit galna.

  SvaraRadera
 5. Nu har jag äldre barn, tonåringar, men ja, vi testar oss för varje förkylning. Dottern blir normalt sett förkyld en gång i månaden. Under tiden med hemundervisning förra våren och i höstas blev hon inte förkyld alls, eftersom hon inte träffade några människor. Utöver det kräver skolan att alla elever ska testa sig två gånger i veckan, och test delas ut gratis. Så hon har rutin på detta nu... Min man och son blir aldrig förkylda, jag blir det ibland. Förra veckan till exempel. Kändes precis som en vanlig förkylning, möjligen lite mindre snuvig än normalt. Visade sig vara covid. Min släkting som jag träffat dagarna innan testade sig då också, hade också covid, utan några symptom.
  Jag förstår att det är omöjligt att testa Disa, pinnen i näsan är avskyvärd tycker även jag som vuxen, jag börjar nysa direkt. Men ja, svar på din fråga, vi gör det.
  Sen, var försiktig med resonemanget om giltigt test. Att tester visar giltigt har knappast att göra med om pinnen har stoppats in tillräckligt långt i näsan eller ej. Jag vet inte hur det funkar, dvs vad den mäter som "giltigt", men det lär inte vara om du fått celler från rätt ställe på topsen. Isåfall skulle ingen behöva sticka in topsen så långt.
  Men återigen, jag förstår att det är omöjligt att testa Disa, framför allt pga den första skräckfyllda upplevelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag undrar också vad kontrollstrecket visar. Reagerar det på vätska överhuvudtaget, tro? Ingen aning. Nån som orkar googla? Vi har testat G (fem år) med spottest två ggr, båda negativa men jag vet förstås inte om resultatet stämmer.

   Radera
  2. Googlade: Kontrollinjen C är belagd med musmonoklonal anti-kyckling-IgY. Kontrollinjen C ska alltid
   vara synlig för godkänt testresultat. Bufferten innehåller även guldkonjugerat kyckling-IgY
   som tillsammans med C-linjens antikroppar bildar ett immunkomplex som ska bli synligt med
   ett sträck vid C.
   Inte för att jag helt fattar, men det verkar som om den reagerar på bufferten enbart. Så om man häller på rätt mängd buffert utan att ha topsat alls så får man också ett giltigt resultat.

   Radera
  3. Tack ör att du kollade det, Elisabeth! Då förstår jag varför testet visade sig vara giltigt.
   Jag testar mig om det behövs, men jag har svårt att se hur vi skulle kunna tvinga på Disa ett test igen, så jag hoppas att det inte kommer att behövas.
   Obehagligt att skolan kräver två test i veckan!

   Radera
 6. ...så stanna hemma nån vecka om man är sjuk eller har förkylningssymtom är vad som verkar gälla här nu.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget