onsdag 1 februari 2023

En dödsdömd maskin

- Åh hu!
Var det inbillning, eller hade han verkligen ryckt till i kroppen? Tvättmaskinsreparatören är en äldre man. Han ägnar sina arbetsdagar åt att åka hem till folk här i bergen och laga diskmaskiner, spisar, kylskåp och tvättmaskiner, och borde ha sett det mesta, men han var inte beredd på en tvättmaskin som vår när han klev in i köket.
- Jag trodde att den skulle vara... nyare.
Han tittade på den gulvita maskinen med spräckt lucka som tejpats med tjock tejp, många år tidigare.

Gammal och ful är maskinen, men det var den som fanns när vi flyttade in, och den har fungerat. Sedan började den trilskas. Illaluktande smutsigt vatten stannade kvar efter tvätt. Jag tänkte att det var dags att rengöra filtret, men upptäckte att maskinen inte har något filter. Jag letade på alla sidor, till och med invändigt, skruvade bort bakstycket, men inget filter fanns att finna.

Tvättmaskinsreparatören ville starta maskinen, men här finns ingen logisk startfunktion, så jag fick förklara var man ska dra ut en grej inne i en plastratt. Maskinen både startade och sög ut sitt tvättvatten och visade inte med en min hur den bär sig åt mott oss i familjen. Reparatören var ändå inte nöjd med den.
- Titta här, sa han och visade det numera svarta gummit, och här. Din tvättmaskin är så gammal att det inte ens finns reservdelar till den.
- Det är inte min...
- Den har max ett par månader kvar att leva! Köp en ny!

Samma morgon hade jag faktiskt tittat på tvättmaskiner i en butik i Cortegana. Vita, blänkande, rena. Personalen kör hem tvättmaskinen och installerar den. Frågan är om vi kommer att stanna i huset, eller flytta till ett annat, med fungerande tvättmaskin? Första mars går hyrköpskontraktet ut. Då är huset antingen vårt, eller så har vi hastigt behövt ge oss av till en hyresbostad. Det verkar inte vara några problem med banken, men bör vi köpa huset? Det är gammalt och inte i särskilt bra skick. Mycket renovering krävs. Kanske för mycket, tänker jag. Sedan går jag ut och tittar till mandarinträdet med hundratals minimandariner på grenarna, slår huvudet i de tunga citronerna som hänger över stigen, betraktar min lilla örtträdgård som jag anlagt och det stora, krokiga fikonträdet som snart får nya löv. Utsikten över berget från köksfönstret. Hur skulle vi kunna hitta ett annat ställe, som det här? Ett som vi har möjlighet att köpa?

Om en månad vet vi. Kanske är jag husägare då, för första gången i mitt liv. Det första jag ska göra i så fall är att köpa en tvättmaskin.


15 kommentarer:

 1. Apropå tvivel om att köpa hus: det brukar ju alltid sägas "Läget, läget, läget". Dvs det som har med huset att göra kan alltid ändras - renovera, bygga till etc. Men läget kan aldrig ändras. Så läget är det som bör avgöra, inte huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närmare en lite större ort, med lekkompisar till barnen, hade varit bättre. Men det är så vackert här...

   Radera
 2. I mitt huvud ser jag bilderna på citronträdet, kryddodlingen och mandarinerna. Det låter helt magiskt

  SvaraRadera
 3. Oj vad spännande. Måste vara väldigt svårt att fatta ett sådant stort beslut när det är så pass många osäkerheter inblandade. Hoppas att ni kan landa i ett beslut som känns rätt!☺️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har bestämt oss nu! Hoppas att det är rätt beslut!

   Radera
 4. Vilken svår fråga om ni ska köpa huset eller inte men priset kanske avgör då ni måste ha råd att renovera osv. Läget och trädgården är säkert inte lätt att släppa om ni ska flytta. Det verkar så härligt, vackert och mysigt.
  Lycka till med beslutet - och med tvättmaskinen :) ! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många saker spelar in! Vi har bestämt oss, nu väntar vi bara på vad värderingsmannen säger, banken bestämmer hur mycket vi får låna beroende på det...

   Radera
 5. 3 februari: Grattis Disa på namnsdagen :D! /Annika F

  SvaraRadera
 6. Lycka till med beslutet. Det är verkligen inte lätt. Vi har flyttat p g a jobb och skola, jobb och skola. När vi äntligen hade hittat den nästan perfekta hyreslägenheten (tyst, varm, bra kök, bra garderober och garage) skulle barnet börja i högstadium och vi fick flytta igen. Det blev bra, och vi gillar den nya lägenheten. Men den är 30% dyrare (och större) och inte riktigt lika härlig. Vi tänker att vi bor kvar här tills barnet byter skola och att vi kanske kan hitta en lite billigare och mindre lägenhet när han börjar i gymnasiet och vi inte behöver bo nära skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många flyttar! Men närhet till skola spelar också in. Undrar vad som händer om fem år, när Disa börjar skolan i Aracena, en halvtimme bort med bil...

   Radera
 7. Inget lätt beslut att ta, lycka till!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Hur har det gått, nyfiken läsare i Finspång som längtar till Spanien varje dag.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget