torsdag 22 augusti 2019

Två veckor i SverigeDrygt två veckor i Sverige alltså.

Första dagen på en Sverigeresa sätter sig alltid, från första besöket på Pressbyrån på flygplatsen, där exakt allt tittas igenom, varje svensk tidning, chipsnyheter och chokladsorter. Vi fick skjuts från flygplatsen, en kompis körde oss till huset där vi skulle vara en vecka, en resa på en och en halv timme. Hon har också småbarn och vet hur tufft det är att släpa packning och barn och byta från buss till tåg till buss och så ännu en buss sista biten...
Vi hade inte sovit natten innan resan och var rejält trötta, men gick till byns pizzeria och åt lunch, åkte sedan till stan (Skara) för en promenad och för att handla mat. Besök i second handaffär (som jag saknar det i Spanien) där jag köpte en hög fantastiska barnböcker, vidare till bokhandeln där Jesús alltid köper en lärarkalender och Disa fick en påse pottekulor, och sedan en stund vid den finfina lekplatsen. Första besöket i den svenska mataffären. Välja frukostmat (älskar svensk frukost, gillar inte alls spansk), tröttheten, tröttheten...


Ingen vilsam resa direkt, men bra på många sätt. • Många släktingar som träffat lilla Runa.

 • Bad nästan varje dag i sjöar och bassänger.

 • Jag har gått igenom mina saker som ska köras till Spanien. Äntligen hittade jag lådorna med barnböcker, barnkläder och leksaker. Jag sparade så lite av det, hade inte en tanke på framtida barn, men åh, så roligt att sätta på Runa min gamla bebismössa med rosenmönster, läsa mina barnböcker för Disa och se Runa leka med klangbollen med gunghästar inuti.

 • Jag försökte minska volymen på lasset och har skänkt ett gäng lådor och möbler till second hand. Jag gjorde mig av med mammas symaskin också, men att se den blekgröna lådan utan handtag stå kvar på lastpallen medan jag backade därifrån fick mig att gråta hela vägen hem, i trekvart, och nästa dag ringde jag och sa att jag hade ångrat mig. För många minnen i den maskinen. Inte lätt att rensa. Pappas stora världskarta med rutterna han gjorde när han jobbade på amerikabåten lyckades jag ändå lägga i en sopsäck.

 • Vi har varit på äventyrsbad med Disa, som älskar att bada, och det gjorde så stort intryck på henne att det kommer att vara sommarens starkaste minne för henne. Som hon pratat om badet efteråt! Vi åkte en gång till med henne innan vi resten hem igen. Till och med Runa badade, i bubbelpool.

 • Disa har druckit fruktsoda i glasflaska och det var så mysigt att se henne gå omkring med flaskan och ställa den på en hyvelbänk.

 • Jag har försökte äta mig trött på ostbådar och Marabou dukat-choklad, men det är omöjligt.

 • Vi har varit i flera second hand-butiker, och jag har hittat handsågade pussel och bra barnböcker. Och har verkligen motstått frestelsen att kika på böcker till mig själv, eftersom jag ändå inte hinner läsa dem, men hade ändå med mig sju stycken tillbaka... Bästa besöket var innan vi åkte söderut för släktpåhälsning, och Jesús ville köpa begagnade cd-skivor till lånade bilen, eftersom han inte står ut en resa utan musik. Jag såg en gul, kul skiva med Astrid Lindgren-musik, tog med den till Disa, och det visade sig vara en skatt! Norrbotten Bif Band framför ett knippe låtar, Georg Riedels dotter sjunger, fantastiska arrangemang av hennes pappa... Sommarens mest spelade skiva, vi gillar den lika mycket alla tre! Sedan satt vi utanför butiken, vid ett runt träbord, och åt glass och tittade på högen med skivor, barnspel och barnböcker som blev, och funderade på viktgränsen för bagaget på flyget hem.

 • Jesús har varit på festival med sin hårdrockskompis från Falköping.

 • Disa har plockat blåbär, klarbär och vinbär.

 • En vecka bodde vi i min kompis Åsas hus. Hon var på resa i Kanada och vi fick låna både hus och bil! Åsas brorsdotter sov också där några dagar, en ny bekantskap, och vi han inte träffas särskilt mycket tyvärr, eftersom det var fullt program. På kvällarna möttes vi trötta i köket, och berättade vilka vi hade träffat under dagen och vilka vi skulle träffa nästa dag. Brorsdottern bor också i Spanien, och det var intressant att se en annan utlandssvensk på nära håll. Detta med att försöka träffa så många som möjligt under den korta tid man är i Sverige. Stressen i att försöka träffa alla man vill, samvetet över de som inte hinns med, glädjen i att träffa efterlängtade personer och samtidigt tröttheten över att inte ha tid att bara vara ledig och njuta av Sverige när man är där.

 • Svenskan! Under dessa två veckor lossnade det! Disa kommunicerar nu med hela meningar på svenska! En enkel svenska, inte alltid rätt, men hon kan kommunicera helt på svenska!!! 
10 kommentarer:

 1. Det låter precis som det liksom ska vara när man åker på släktsemester. Allt ska knökas in!

  Du skriver att det inte finns second hand här i Spanien men det finns ju flera! De kanske tyvärr inte är så bra alla gånger men finns gör de! Vet en här i Arroyo de la Miel som specialiserat sig på märkesvaror så vill man köpa Dolce Gababa, Armani osv så ligger den på C/ Narajno, nära Correos kontor. Sedan har ju Cudeca butiker här omkring.

  Du ser, där kom den! Svenskan! Ge det en sju-tio år till så kommer hon vägra prata svenska med dig, typisk tonårsfas hos tjejer verkar det som. Haft många kompisar och bekanta som gjort så. Sedan lossar det igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dolce Gababa ... C/ Narajno ... HAHAHA!
   Undrar om jag någonsin kommer lära mig att läsa igenom mina kommentarer innan jag trycker på Publicera.

   Radera
  2. Haha, huvudsaken är att jag förstår vad du menar :-)

   Men du, när jag var i Fuengirola senast la jag märke till att det finns många second hand-affärer där, men det måste ju bero på att det finns många från andra länder där! Som gillar second hand och tar med sig den kulturen till Solkusten?! Ta miljonstaden Sevilla bara. Det finns numera lite second hand-butiker, men de är så få! Om man letar efter saker så är de ofta jättedyra! I alla fall två pryl-second hand har jag sett i Sevilla. Nej, spanjorer köper inte gärna begagnat, inte ens bil! Och så kan man jämföra med Sverige, där minsta lilla ort har en second hand-affär, där man kan köpa precis allt till hushållet, från bestick och möbler till spel och böcker. Det saknar jag!

   Radera
 2. Ja det var lite synd att ni inte hann ut till oss men jag förstår det samtidigt. Vad roligt att Disa nu pratar svenska! Häftigt! Det finns en barnsecondhandbutik i Huelva, rätt nära hamnen. Minns ej gatan tyvärr.

  SvaraRadera
 3. https://www.babyeco.es/detalle-tienda-huelva

  Calle San José 19, Huelva

  De har allt möjligt: kläder, bilbarnstolar, barnvagnar, spjälsängar. En del är secondhand, men inte allt. Jag köpte en secondhandbody där för 3 euro minns jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Där får jag kika in nångång!

   Det finns en i Sevilla också, lite dålig med kläder, men de har andra grejer!

   Ja, hoppas vi kan hälsa på nästa gång! Nu var det väldigt tajt med tiden, tyvärr!

   Radera
 4. Fullt upp förstår jag när du är på besök hemma i Sverige och ska hälsa på så många som möjligt samt försöka köpa en del som är svårt att få tag på hemma i Spanien... Jag känner igen det lite från när jag är i Småland, nu bor jag sen länge i Stockholm. Båda ställena kallar jag hemma. Vad roligt att Disa kan så bra svenska! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint att ha två hemma! Ja, det blir mycket som ska hinnas med!

   Radera
 5. Vad härligt att ni fick en bra semester och att Disa hade roligt!
  Ha det bra!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget