fredag 28 april 2023

Tjänster och gentjänster

Jag steker plättar och tänker på J, den nye pappan i Disas skola. Han flyttade till trakten i höstas för att bo närmare sitt barn. Men nu är han bortrest, ska jobba på kärnkraftverk i en månad. Måtte tiden gå fort!

Att jag vill att han ska komma tillbaka snart har inget att göra med omsorg om hans barn. Nej, det är enbart mig själv jag tänker på. J är nämligen elektriker, och jag blir snart galen.

Huset är gammalt. Elen likaså. Sladdar sticker ut ur väggarna, hänger fritt, vissa sladdar leder ingenstans längre, och kontakter sitter lösa. Allt det har vi vant oss vid, tänker inte betala elektriker innan huset blir vårt, men köket. Köket!

Jag minns inte vari felet ligger, men har man på flera apparater samtidigt går strömbrytaren, och man får gå upp till övre planet och slå på strömbrytaren igen. Köket är ett specialfall med en egen elektrisk hemmakoppling som alltså leder till ovanvåningen. Nu är diskmaskinen på, och jag måste laga middag till barnen. Plättar blir det. Men när jag sätter på stora plattan på spisen går strömmen, eftersom diskmaskinen är igång. Efter tredje gången som jag gått upp och slagit på strömbrytaren igen, testar jag att sätta spisplattan på lägre temperatur; fyran. Det funkar! Det tar tid att steka, och plättarna blir mycket ljusa, men det funkar.


J är som sagt elektriker. Och han känner att han står i tacksamhetsskuld till Jesús. Han grejar gärna med vår el när han kommer hem!

Anledningen? Jesús har gett honom flera burkar av sin hemmaodling. I Spanien är det lagligt att odla marijuana för egenbruk. Jesús bytte hårdrocksskivor mot frön, och lyckades över förväntan med sina plantor. Han gödslade, planterade om, skyddade från väta och fick våra hyresgäster att sköta om plantorna när vi var i Sverige under sommaren.

Jesús tar ibland en rök på terassen och lyssnar på ugglorna eller radion innan han ska sova, franför allt när ryggen värker. Men han röker så lite att det gröna innehållet i burkarna skulle räcka i många år, om det inte vore för att det blir för gammalt till slut. Och här kommer J in i bilden. J är en storrökare, och "hjälper", så att säga, Jesús att göra slut på det gröna innan det blir fördärvat. Han kan inte förstå att han får det gratis. Därav hans känsla av tacksamhetsskuld. Som jag gärna utnyttjar för att få lite hjälp med elen...

8 kommentarer:

 1. Vilken elröra :(!
  Förstår att det måste vara jobbigt (och lite farligt också..?). Hoppas den duktige elektrikern kan hjälpa er. Och utan extra kostnad också då ni har er egen gröna valuta ;)...
  Trevlig Valborg (om man nu firar det i Spanien) och 1:a maj! /Annika F
  P.S Har värmen lättat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, grön valuta, det stämmer!
   Det kom ett plötsligt regnfall imorse, men det är varmt och kommer att bli upp till 32 grader i veckan. Inte klokt.
   Trevlig valborg till dig också! Det firas inte här, men 1 maj är vi lediga!

   Radera
 2. Och var är Js barn i allt detta? Hur påverkas barnet av att pappan röker massa maja? /Tove

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det märker barnet nog knappt av, de bor inte tillsammans.

   Radera
 3. Man kan nog öka "potensen" i elen in. Kontakta elbolaget om det. Vi hade liknande problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det går tyvärr inte. Vi har ökat hos elbolaget, men kökselen går på en egen sladd, som är alldeles för klen.

   Radera
  2. Då låter det mer som om all el i hela huset, med prio köket, behöver dras om, tycker jag som inte kan nåt om el. Kanske koppla köksapparaterna till olika säkringar? Tills dess: ha för vana att inte köra disk- eller tvättmaskin förrän middagen eller lunchen är färdiglagad, kanske? Men: hur går det med huset? Är ni på gång att köpa det eller letar ni efter nåt annat? Kanske ett inlägg om det? :) /Tove

   Radera
  3. Jo, all el måste gås igenom. Inget nytt om husköpet, men säljaren är igång med pappersarbetet...

   Radera

ny gadget

ny gadget