torsdag 22 maj 2014

Recept på fiskbuljong och fisksoppa med saffransalioli



Nu ska ni få ett riktigt dunderrecept på en god fiskbuljong, och på en soppa som man kan laga på buljongen.
Det är ett spansk-svenskt recept.
Soppan är en redd fisksoppa med saffransalioli. Suveränt gott!
Buljongen och aliolin (- saffran) har kocken José Andrés hittat på, soppan är efter förslag från Rutiga kokboken.

Buljongen:
Vit fisk, exempelvis kummel, havsabborre eller havsbraxen, viktigt att huvud och ben finns kvar
persilja
1 lök, skalad och delad på mitten
1 purjolök
3 matskedar olivolja virgen extra
1 kopp vitt vin

Mät upp cirka tre liter vatten i en stor gryta. Lägg i fisken och låt koka upp. Ta bort skummet som bildas på ytan.
Sänk värmen lite och lägg i resten av ingredienserna. Låt koka en halvtimme. Ta bort skummet när du tycker att det behövs.
Låt stå och svalna en stund.
Sila.
Klart.



Redd fisksoppa:
3 morötter
1 purjolök
400 gram fisk
1 liter fiskbuljong
1 dl grädde
1 äggula
2 msk vetemjöl
persilja eller dill

Skär morötterna i tunna, fina små stavar. Strimla purjolöken. Stek i olivolja i en gryta. Strö över mjölet och rör om.
Häll i buljongen. Koka tills morötterna är mjuka.
Lägg i fisken, skuren i bitar och sjud soppan en stund.
Ta av kastrullen, blanda grädden med äggulan och rör i. Smaka av med salt.
Servera med en massa hackad persilja eller dill samt saffransalioli.



Saffransalioli:
1 litet ägg
1 kopp olivolja (ej för smakstark), obs, ungefärligt mått
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk vinäger eller nypressad citron
salt
saffran

Det är bra att ha en stavmixer när man gör alioli och majonäs. Vi har inte det och gör dubbel sats för att äggen och oljan ska nå upp till knivbladen.

Knäck ägget. Blanda med två skedar olja, vitlöken och vinägern eller citronsaften. Mixa tills vitlöken är helt krossad.
Fortsätt att mixa. Häll i olja i en mycket tunn stråle medan mixern är på, ända tills aliolin har fått en fin konsistens. Om den skulle bli för tjock kan man blanda ut med vatten.
Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger.
Blanda alioli med saffran och låt stå kallt en stund innan servering.



2 kommentarer:

  1. Åh, så gott det ser ut! Men jag får nog provlaga den då när inte sambon är hemma, han avskyr fisklukt... Nånstans har jag för mig att man ska ta bort gälar och ögon (brrrrhhhh :-/) på fiskhuvudet innan kokning, de kan annars ge en lätt besk smak, stämmer det? Hälsningar piafia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min sambo är överkänslig mot stekt fisk-lukt (vilket är olyckligt när man bor i stort hyreshus i Spanien där allid någon boende steker fisk!) men älskar lukten av färsk färsk till exempel. Den har jag svårare för.
      Jag har inte hört att ögon och gälar ger besk smak, vi lägger ner alltihop i grytan. Och om det gav bismak skulle jag strunta i det, usch så läskigt att pilla bort ögonen!

      Radera