måndag 1 februari 2021

Händelselös, skön helg och stark irritation


 

Det blev en sådan behaglig helg. Ingenting särskilt alls hände. Disa lekte med granntjejer, flyttpackandet påbörjades, jag blev irriterad på det spanska skolsystemet (igen) och jag befann mig hela tiden i det nya huset, i tanken.

Efter lördagsfrukosten drog jag med en motvillig Disa till mataffären. Vi skulle be om kartonger vid brödavdelningen, men vi kom försent, de var redan slängda. Tur att jag redan hade samlat på mig ett tiotal dagarna innan. Vi handlade sushi, lördagsgott, grönsaker och lite annat och sedan åkte vi på hemlig utfärd till vår utsiktsplats. Dit åkte vi flera gånger i september när Disa var i karantän för att en elev i klassen hade blivit smittad av viruset. Vi hade lite picknick, delade på en dricka och lekte att vi var där och tältade.

På väg hem från hemliga utflykten såg vi att någon hade lämnat flera små trampcyklar vid en sopcontainer bredvid tjurfäktningsarenan. Man gör så här, när man vill göra sig av med något som fungerar ställer man det synligt vid sopcontainrarna ifall någon vill plocka med sig sakerna. Vi tog med en blå trampcykel i plast till Runa, och hon älskade den.

Det var tur på kompisfronten, jag gick med Disa och ringde på hos grannen mittemot, och barnen lekte och jag fick en rundvandring i deras hus. Blev inspirerad av den öppna garderoben, vårt garderobsutrymme är också öppet, behövs bara hyllor där.

Jesús gjorde zambisk mat, och jag hade kvalitetstid med Runa, och efter maten lekte Disa med granntjejen igen. Jesús och jag städade, för det skulle komma en person och kika på huset för att eventuellt hyra det när vi flyttar. Det var den nya skolläkaren som sökte bostad, en äldre kvinna i, tja, 55-60-årsåldern kanske. Hon hade just fått sin fasta tjänst. Olyckligtvis blev det i Aracena. Själv är hon hemmahörande i Granada, fyra timmar härifrån, där hon fram tills nu har bott med sin make och barnen. Det får alltså skiljas åt. Hon ska bo i Aracena under veckorna och komma hem till familjen på helgerna. Det spanska skolsystemet är så uselt för lärarna att det inte finns ord för det. Hon gillade i alla fall huset, så förhoppningsvis kommer en ny hyresgäst redan 1 mars.

När Disa kom hem åt vi sushi och spelade spel, åt chokladsnäckor och snacks. Jag vann stort på barnmonopolet, andra omgången. Brasan brann, och när Disa somnat till en bok om spindlar stannade jag kvar bredvid henne i den varma sängen och såg Carina Bergfeldt på bärbara datorn, och det var en perfekt avslutning på den lördagen!


Hur har er helg varit?

10 kommentarer:

  1. Låter som en skön helg ja, men herregud vilket sjukt system det där är!! Samma här i Portugal, tyvärr. Helt absurt och ofattbart hur man än vrider och vänder på det.

    Händelselöst här med. Strikta restriktioner i hela Portugal. Höjdpunkten att jag hittade röd och grön currypaste och Aldi och gjorde supergod laksa-soppa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aldi. AldiAldiAldi. Alla pratar om Aldi. Den affären finns i Sevilla också. Är Aldi värt ett besök? Finns det annat än i de vanliga mataffärerna där? Det låter så. Currypasta hittar man inte på Mercadona precis. Det var ju faktiskt en utmärkt höjdpunkt på din helg!

      Radera
  2. Låter som en mysig helg.

    Ja, skolsystemet är ett skämt. Och ingen verkar tycka att det är bra, inte ens spanjorerna själva. Andrés bror skolar om sig till lärare nu efter fem års ingenjörsstudier i Sevilla. Eftersom han tog examen mitt i pandemin insåg han att det är lika bra att läsa in pedagogik under ett år för att kunna jobba som lärare (gissar i NO och matematik) när tillverkningsindustrin stannar av. Förhoppningsvis får han vara i Sevilla när han är klar. Han är född och uppvuxen där, alla han känner bor där (förutom släkten i Malaga). Det vore så trist om han tvingas flytta för att systemet för lärare är så absurt.

    Hade ingen aning om att även annan skolpersonal tvingas flytta runt som lärarna. Har Jesús funderat på att jobba på en privat skola? Finns det några sådana alternativ runt Aracena?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Chansen att få jobba i Sevilla är ju ganska liten, alla som kommer från Sevilla vill jobba där, och många andra också, så Sevilla står högst upp på listan för väldigt många som väljer skola, och de med mest poäng väljs först. Men det är ju olika vilket behov som finns. Jesús fick några månaders vikariat i Sevilla efter tre år, efter sex år jobbade han ett helt år i Tomares, som ju kan räknas till Sevilla.

      Det är ju inte bara skolpersonal, utan även läkare, poliser och andra statligt anställda.

      Privat skola är inget alternativ. I kommunal skola har man tryggheten att inte bli av med jobbet, bra arbetstider och få betald semester, bland annat.

      Radera
  3. Skön helg - ska bli spännande när ni får huset!

    Uselt att lärarna har så lite kontroll över var de hamnar och att så lite hänsyn tas till deras familjesituationer :(. Som universitetsprofessor i USA så har jag/vi ju också väldigt begränsad kontroll över vart vi hamnar - jag har ju till exempel aldrig lyckats få fast jobb i samma stat som min man (också akademiker) - men lärare på lägre nivåer här har iallafall lite mer flexibilitet än så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, har ni också en sådan situation? Så tråkigt! Jobba i olika stater! Det är skräp!

      Radera
  4. Chockas varje gång du berättar om det absurda systemet! Men finns det en politisk debatt om detta? Vilka vill behålla det och varför? Eller är det en icke-fråga i politiken? Det känns som att det borde vara en hyfsat populär fråga att driva politiskt, avskaffandet av det knasiga systemet? Borde få röster? Det är ju inte bra för barn heller, och gruppen föräldrar är ju en rätt stor grupp väljare, tänker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att fatta att någonting är så dåligt utformat. nej, det finns ingen politisk debatt, det är en ickefråga, det bara fungerar så här och ingen talar om att det borde ändras. De flesta föräldrarna känner märkligt nog inte till systemet, de vet ofta inte varför lärare inte stannar kvar i deras barns klass. Systemet gäller ju många andra yrkesgrupper också. Vi blev av med vår fantastiske husläkare som plötsligt bara flyttades till en annan by.

      Radera
  5. Jag håller med om att det spanska skolsystemet är knäppt och urbota dumt hur man än vrider och vänder på det men "fördelen" enl vissa av dem som är i det är att man tillslut (förhoppningsvis) får sin fasta plats/tjänst: plaza fija och då är man anställd där tills pensionen vilket ses som en stor trygghet men som samtidigt bidrar till att olämpliga/trötta/bittra lärare stannar kvar på sin post för evigt ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Det finns inget att tillägga. Så är det.

      Radera