fredag 22 januari 2016

Recept: Empanada med pisto

Dagens husmorstips: deg på rulle!

Ända sedan jag åt min första empanada har jag varit biten. Vem gillar inte empanada? Gott, och perfekt att ta med på picknick, eller att ha som en enkel lunch tillsammans med en grönsallad.
Jag har varit så imponerad av folk som gjort sina egna empanadas, ända tills jag själv lärde mig.
Man köper degen på rulle. "Masa de hojaldre", ungefär osötad wienerbrödsdeg, finsn i de flesta livsmedelsaffärer.
Det verkar som om jag är det sista av alla svenskar i Spanien som lärt mig det här, men om det mot förmodan finns någon därute som ännu inte har gjort empanadas, här kommer receptet:

Köp en rulle deg. (Eller gör egen.)
Lägg ut den på en plåt med bakplåtspapper och picka små hål med en gaffel.
Lägg fyllning på halva degen, vik ihop och kläm ihop kanterna.

Favoritfyllning: ett par burkar tonfisk blandat med pisto och kryddor, som svartpeppar, vild oregano och timjan.
Ofta har jag en burk färdig pisto, då är det ju supersnabb mat (varning: piston från El Día är lite sur), men godast är förstås att ha hemgjord pisto. Så här kommer ett bra recept:

1 röd paprika
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2 squash
3 tomater
1 aubergine
eventuellt morot och potatis

Hacka paprikan och stek den mjuk i olivolja. Lägg sedan i hackad lök i pannan och stek mjuk. Lägg därefter i finhackad eller pressad vitlök samt övriga grönsaker. Tomaten ska skalas och därefter hackas. Tillsätt en tesked socker. Höj temperaturen lite, låt koka under lock tills allt vatten kokat bort och bara olivolja bubblar. Smaka av med salt.



8 kommentarer:

  1. Hej Annika!
    Ja det är himla gott det där. Jag har aldrig gjort nån och kommer väl inte att göra men dom man brukar köpa på Mercadona är faktiskt väldigt goda...Stora :-)När man börjar äta så kan man inte sluta och kan tänka mig att hemgjorda är ännu godare förstås.
    Kram P ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemgjorda ÄR godare. Jag tyckte om Días innan jag började göra själv... nackdelen är att färdiga empanadas inte smakar lika gott längre. Men prova snabbvarianten med färdig deg, tonfisk och pisto på burk, jättelätt!

      Radera
  2. Ah! Massa folhada heter den här tror jag! Det där kanske man skulle testa!

    SvaraRadera
  3. Mmm, det där låter gott! :) Om vi kommer ner till era trakter i Spanien hoppas jag att du introducerar mig för alla dessa ljuvliga spanska specialiteter. Jag blir alltid så hungrig här hos dig Annika. :) Och jag lovar, har ni vägarna förbi Skåne kommer jag ta med dig på en roadtrip till alla fantastiska smultronställen här i Skåne. :)

    Sköt om dig vännen!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det första jag gör, om ni komer och hälsar på, är att skriva en lista på de allra godaste rätterna vi ska laga, och de bästa tapasbarerna vi ska besöka!
      Så kom!
      Kram

      Radera
  4. Men hur gör man sedan? In i ugnen? Hur länge? Vilken temperatur?

    Undrar vad masa hojaldre heter på svenska, och om det finns att köpa här. Måste googla..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, just det. Den detaljen.
      In ui ugnen, omkring 200 grader (står på paketet) tills empanadan få rlite färg och bakas.
      Säg till om du hittar hojaldredeg i Sverige. Enligt min ordlista betyder hojaldre smördeg, men smördeg brukar väl inte bära sig åt så, flagas som wienerbröddeg?

      Radera