onsdag 3 december 2014

Vinterkallt i Sevilla - elementtrubbel

Äntligen.
En vecka efter att elementet gått sönder fick vi till det: Vi var lediga samtidigt, och affärerna hade fortfarande öppet. En timme till. Jag stannade hemma med Disa som skrek hysteriskt efter vaccinationen, Jesús åkte och köpte element.

Han hade påverkats av sina föräldrar, det var klart. De... oroar sig mycket. Nu hade de hört på nyheterna om en familj som bränts inne på grund av ett elfel på ett elektriskt element. Vi blev näst intill förbjudna att ha på elementet på natten. Jag sa, glöm det, jag låter inte min unge sova i ett rum där det bara är tolv grader. Nu var det inte det, det var 15, men förra året gick temperaturen ner till tolv och en halv grad när det var som värst.
De vet väl inte hur kallt tolv grader är, de bor i en varmare lägenhet, den ligger åt söder och solen värmer den.
Vi var inte överens.

I alla fall. Jesús hade påverkats lite av det där och köpte ett oljeelement den här gången.
Inte mig emot egentligen, men det kommer att bytas mot ett elektriskt.


Fördelar:

  • Det ger en skön, go värme hela natten.


Nackdelar:

  • Det tar flera timmar att värma upp sovrummet. Det är verkligen en nackdel, för under vintern kör man omkring sitt element på hjul från rum till rum, beroende på var man behöver vara en längre stund, och då måste man snabbt kunna värma upp rummet.
  • Det är otroligt energislukande. Också en stor nackdel, inte bara på grund av det höga elpriset. Det förra som gick sönder var rätt energisnålt, men alla kortslutningar som blev gick mig på nerverna. Det gick att ha på det samtidigt som den energikrävande, värmande luftkonditioneringen i vardagsrummet (för att värma både det och ett annat rum samtidigt), och ibland kunde datorn vara på också, men då jag satte på tvättmaskinen eller mikron eller spisen så blev det kortslutning (det var alltid jag som orsakade kortslutning, Jesús är van att leva så här) och hela lägenheten mörklades. Det här nya elementet klarar ingenting. Det blev kortslutning av element, dator och mikro. Tjong!

Elementet ska bytas.

17 kommentarer:

  1. Det är så himla roligt att få ta del av ett spanskt vardagsliv, tack för det!
    /Freja

    SvaraRadera
  2. Det där med värme i huset, ja, inte är det lättare i Wales. Alla svenskar är vana vid centralvärme, jämn värme och alltid på, men puh, inte så här heller. Intresant med passet och dopet. Ha det bra och håll er varma!!!Kramar till Disa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Minsann, så det är så i Wales också. Hoppas att du inte fryser för mycket!

      Radera
  3. Vi är nog inne på ett oljeelement... Än har vi inte behövt frysa hos oss, dock. En extra filt över fötterna behövdes det en natt.
    De som ska kunna sådant säger att det är mer energislukande att värma upp rummet för tillfället (för natten) än att ha en jämn värme under dygnet. Kanske köpa ett element till?

    har också varit med om det där med att det gäller att ha koll på vilken maskin som är va eller på innan nästa dras igång annars blir det proppbyte. Efter några gånger lär man sig - förhoppningsvis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att temperaturen är mildare vid kusten både på sommaren och på vintern. Skönt att ni har sluppit frysa, hoppas det fortsätter så.
      Jag vet inte, kan det vara så att det kräver mer energi att vämra upp för natten bara, än att värma dygnet runt? Det borde vara billigare att ha på elementet några timmar?
      Oljeelementet byttes i dag. Inte vår grej med oljeelement, även om det kändes tryggt och rejält. Tar för mycket energi, samt tar jättelång tid att värma ett rum. För att värma badrummet måste det ställas in där en timme innan, samma med Fula Rummet och så vidare. Det blev en liten energisnål elapparat. Man sätter på den och nästan genast börjar värmen kännas i rummet. När man har önskad värme vrider man på en ratt, så stängs apparaten av och sätts på varje gång temperaturen sjunker under den önskade. (Hela tiden eftersom värmen går rakt ut ur vägarna.)

      Radera
  4. Haha, vad jag känner igen det där. Det rullande elementet, luftkonditioneringen och säkringar som går när elementet går igång och ugnen samtidigt är på... Vi har inte behövt köra igång värmen än men det är nog dags snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suuuck för altl det där du nämner! Vad skänt det är att komma till Sverige och komma inomhus där det är VARMT!

      Radera
  5. Så himla trist att man ska behöva frysa på vintern i Spanien, förstår inte hur elen kan vara så dyr...Kollade något tag att den var dubbelt så dyr som i Finland, och då är ändå lönerna där högre. Vi har vanliga element och gas natural och visst blir det dyrt men vi tycker det är värt det för att trivas hemma. Är ju dessutom väldigt kallt i Madrid på vintern. Vi har dessutom en infrarojo i badrummet, för att ha extra varmt då man kommer ut ur duschen, rekommenderar en sådan.

    Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dubbelt?! Hu! Det är lätt att slösa med el i Sverige, säkert Finland också, ha fönsterbelysningar och inte släcka när man går ut ur ett rum. Vad kommer det sig egentligen att elen är så dyr här?
      Infrarojo, är det en sådan där hög grej som lyser när den blir varm? Låter skönt!
      Det är kallare i Madrid än i Sevilla, och vintern är väl lite längre där också. Här brukar de säga att vintern är så kort så det är onödigt att bygga isolerade hus (är husen isolerade uppe hos dig?), men fyra månader med kyla, varav två extra kalla, ibland nollgradigt, tycker jag inte är kort.

      Radera
    2. Tror en orsak är att i Finland är elen närproducerad, men inte här. Största orsaken lär vara att politikerna lägger sig i elbusinessen. Typ elbolagen kan ta så höga priser de vill eftersom deras kompisar/delägare politikerna låter dem göra det. Finns liksom ingen vettig instans som kontrollerar och säger, nej nu kan vi inte höja priserna för folk måste ha råd att värma upp sina hus. Finns bara folk som vill ha sin del av vinsten. Och finns en viktig monopol på marknaden, nya billigare bolag kan inte ta sig in.
      http://www.economiasencilla.com/economia/por-que-es-tan-cara-la-electricidad-en-espana/
      Och jo, infrarojo lyser rött då den är på, och det bästa med den är att den värmer upp väldigt snabbt.

      Carina

      Radera
    3. Och ja, husen är bättre isolerade här, men inte alls så bra som i Norden. En hel del värme försvinner, speciellt om man har dåliga fönster.

      Carina

      Radera
    4. Naturligtvis, det var onödigt att fråga egentligen, det borde jag ha tänkt på. Ska kolla länken som du skickade.
      Vårt nya lilla element värmer upp snabbt också, det verkar jättebra.

      Radera
  6. Mina svärföräldrar har förresten elektrisk golvvärme, men de använder den aldrig eftersom det skulle bli alldeles för dyrt. De har många år använt gas natural bara och har nu installerat solpaneler för att spara lite. Panelerna är en stor investering, kostar ju tusentals euro, men i längden blir det billigare och viktigast av allt; de är inte då beroende av Iberdrola och liknande skitbolag. Fast de ska tydligen sätta någon extra skatt på panelerna, så klart...Och all överloppsenergi de inte tar till vara, tar Iberdrola och betalar inget för (i andra länder betalar bolaget för överloppsenergin).

    Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så fult gjort. Som du säger, i andra länder få rman betalt för överskottsenergin.
      Trist att ha skön golvvärme och inte kunna använda den.

      Radera
  7. Haha, vad jag kände igen mig när jag läste om elementet på hjul! Så var det när jag bodde i Norge också! Alltså jag kan på ett sätt förstå att husen i Spanien inte är anpassade efter kyla men Norge med sitt klimat, där borde det vara standard med centralvärme kan man tycka... Men nej, det var att dra runt elementet efter sig och rätt som det var gick säkringarna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men! I Norge?!? Även där! Huuuu vad kallt det måste bli!

      Radera