torsdag 20 september 2012

Recept: Persikopaj med marängtäcke

Jag frossar i persikor. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i den frukten tidigare, men nu...
Persikorna köper jag i fruktaffären här i byn, äter som de är eller gör paj av dem. Persikopaj med marängtäcke. Rekommenderas varmt. En av mina bästa efterrätter.
Det här receptet brukar jag använda:

Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk socker

Fyllning:
6 persikor
3 äggulor
3/4 dl socker
2 msk vetemjöl
finrivet skal av 1/2 citron
pressad saft av 1/2 citron

Maräng:
3 äggvitor
1 1/2 dl socker

Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en rund pajform, ca 28 cm i diameter. Ställ degen kylskåpskallt i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen cirka 10 minuter.

Skär persikorna i klyftor och fördela dem jämnt i pajskalet. Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Sikta ned vetemjöl och tillsätt citronskal och citronsaft. Rör om varsamt och häll smeten över frukten. Ställ pajen i nedre delen av ugnen och grädda cirka 15 minuter.

Vispa äggvitorna till marängen med rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret litet i taget (viktigt att det sker i den här ordningen!) under fortsatt vispning till en styv och blank massa. Bred marängsmeten över pajen och grädda i nedre delen av ugnen i ytterligare cirka 15 minuter.


4 kommentarer:

  1. Det låter lovande. Har gjort väldigt lite marängiga saker. Borde kanske testas.
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maräng är gott! Maräng med citron och persika ännu godare!

      Radera