onsdag 9 maj 2012

Svensk mat tam och tråkig?

När Jesús lagar maten blir det alltid spanskt.
När jag lagar maten blir det alltid spanskt.
Nästan i alla fall. Ibland, inte ofta men ibland, får jag ett ryck då jag vill laga något svenskt.
Och varenda gång slutar det med besvikelse. Köttbullarna. Kycklinggrytan. Korv stroganoffen. Fiskgratängen. (Fast den blev rätt okej.) (Och sjömansbiffen som Katrina lagade var god.)
Varför?
Är svensk mat tam och tråkig?
Är det kocken det är fel på?
Eller är det så att maten inte smakar som den brukar när den lagas i ett annat land?
Så kan det vara. De spanska rätter vi lagar i Sverige smakar aldrig likadant som här. Konstigt.
Ni andra utlandssvenskar, hur gör ni? Brukar ni laga svensk mat?


7 kommentarer:

  1. Jag lagar aldrig mat hemma, varken svenskt eller spanskt, det star mannen i huset för! :)

    Jag har väl försökt mig pa nangang, men det är som du säger, svensk mat smakar inte likadant i Spenien.
    När jag är i Sverige gör jag inget annat än att äta, jag ÄLSKAR svensk mat i Sverige!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör jag också. Mums! Speciellt thaimat;)Åh, vad jag längtar efter det!

      Radera
  2. Eller är det den svenska kokboken det hänger på..?!
    Det går ju att krydda upp maten.
    För den svenska maten är ofta väldigt mesig. Jämför stekta falukorvskivor (med stuvade makaroner, hu va trist) med chorizobitar i lins- eller kikärtsgrytan (som dessutom kanske är vitlökskryddad).
    /Katrina

    Apropå sjömansgrytan tyckte ju Jesús att det smakade som en spansk gryträtt. Och det var kanske högsta beröm. (Eller artighet på hög nivå)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu jämför du kikärtsgryta med min favoriträtt, stuvade makaroner, vilket kanske inte är riktigt rättvist. Hemma i Sverige tycker jag inte att maten är mesig, det är bara här, och då är den så mesig att jag blir generad över det svenska köket (inte över kocken, mig själv, märkligt nog).

      Se det som beröm!

      Radera
    2. Aj en öm tå!
      Makaron-tå

      Svensk mat är ju underbart
      Och svensk mat är urtrist...
      När jag flyttade hemifrån, den gången, lämnade jag bakom mej det där med att dricka mjölk till maten, falukorv och makaroner, prickig korv-macka osv.
      Stekt korv för mej är numera smakrika kryddiga (Scan-)varianter på salchicha, bratwurst, chorizo. Med långkål.
      Svensk omelett med kantarellstuvning. Mmm!
      Svensk ärtsoppa (färdigköpt) Mmm!

      Man kan ju utveckla sin smak. Även kassler och kokt/rökt skinka har blivit trist. Till och med den lufttorkade skinka från Italien/Spanien som jag köper här är rätt smaktrist i sin plastförpackning.
      Skulle gärna pröva din omtalade pata negra...
      Förnya det svenska charkuteriutbudet!
      Eller ge mej en saluhall inom vardagsräckhåll!
      /Katrina

      Radera
  3. Pata negra finns i delikatessdisken på Ica i Skara! Har jag precis upptäckt. För 750 kr kilot.
    Nån som prövat?
    /Katrina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åsa har provat den, och tydligen jag också, även om jag inte minns riktigt hur den smakade. Kolla om den är från Jabugo, då är den nästan garanterat bra.

      Radera