onsdag 21 december 2022

Det stora regnet

Jag har ju inte varit hemma så mycket i höst, men Jesús har berättat att det har regnat en hel del. Till allas glädje, eftersom det har varit så förfärligt torrt de senaste åren att vattenreserverna sjunkigt till en kritiskt låg nivå.

Samtidigt som jag kom hem från senaste jobbresan i Sverige började det regna, och det regnet har hållit i sig i nästan tre veckor. Det har regnat och blåst så mycket att en bro, med en bilist på, brakade ihop någon timme härifrån, i El Portil, där svärfar har en liten lägenhet och där släkten gärna spenderar sommarveckor, har hela den enorma sandstranden följt med ut i havet. Och i Aracena fick den stora José Nougalesskolan, med över tusen elever, stänga för resten av terminen på grund av översvämningar.

Eftersom spanska hus är som de är påverkas de flesta vi känner av regnet. Vattnet tar sig in genom väggar och tak, och inomhusluften är alltid fuktig. Jag känner mig så less på det. Inte på regnet, utan på allt som regnet innebär i Sydspanien.

Vi har lärt oss av de andra i byn, som har metallskivor lutade framför dörrarna för att vattnet inte ska ta sig in den vägen. Jesús har klämt fast ett trasigt duschdraperi i balkongfönstret samt lutat ett campingbord framför det och på så sätt hindrat mycket vatten från att rinna ner på sovrumsgolvet. Men hallväggen kan vi inte göra något åt. Den suger upp regnvatten som en svamp vid ihållande regn, och när väggen är full läcker den ut vatten i många timmar, även när det har slutat regna. Tänk er, regnvatten som tar sig in genom väggen. Golvet fylls av vatten och drar sig mot badrummet, det finns uppenbarligen en liten lutning i golvet.

En dag droppade det vatten från taket ovanför ytterdörren, men det var en engångshändelse, dropphinken brukar vi ställa under takdroppet i köket.

Nya mögelfläckar har växt fram på väggarna och det luktar alltid källare. Jag har ofta en lätt huvudvärk. Fukten är konstant. Handdukarna i badrummet är aldrig torra. Badrumsspegel är immig av fukt i många timmar efter att man har tagit en varm dusch (och torkat sig med fuktiga handduken). Jag hängde en redan blöt handduk i sovrummet, och efter ett dygn har den inte torkat alls.

När det regnar så här går det inte att tvätta. Tvätten torkar utomhus i vanliga fall, inomhus är det ingen idé att försöka. Nu gjorde vi det ändå av ren desperation. Alla handdukar och lakan var slut och det allra mesta av barnkläderna låg i den överfyllda tvättkorgen. Båda barnen har varit sjuka och jag har varit orolig för att de skukle spy i sängen, eftersom vi inte har rena lakan att byta med. Men så kom en regnfri dag! Tvättmaskinen jobbade, vi hängde ut kläder och handukar att torka. Men det var för kallt och fuktigt, inget hann bli torrt innan kvällen, och på natten skulle regnet komma tillbaka. Det var bara att ta in torkställningen. Efter fyra dagar är många plagg fortfarande fuktiga och har börjat lukta.

Kläder i tvättkorgen har också möglat eftersom något dumhuvud i familjen fortfarande inte har förstått, trots att han snart fyller 48, att man inte lägger dyblöta grejer i en korg med smutstvätt.

Ett par bekanta fick världens idé, och löste sitt tvättproblem i Aracena. Där installerades, relativt nyligen, ett par tvättmaskiner och torktumlare på ett ställe, dem kan man använda mot betalning. Och en annan familj har faktiskt köpt egen torktumlare nu.

Kort sagt, jag är less på fukt. Nu ska det vara uppehållsväder i en vecka, och första maskinen tvätt hänger redan på tork.

Men regnandet har behövts. Lanskapet lyser vackert grönt under kala träd, och vattenreserverna har fyllts på. Men det behövs mycket mer vatten för att väga upp efter flera års torka. En stor vattenreservoar i närheten hade så lite vatten som tolv procent av sin kapacitet. Trots ihärdigt regnande har den ändå bara stigt till 15 procent.

5 kommentarer:

 1. Vad jobbigt med tvätten. Alla våra källare hat varit fuktiga i Paris. Och nästan alla våra badrum har haft en svag mögeldoft. Det är mycket därför vi trivs med att hyra för badrumsrenoveringar är dyra. Vi har samma problem med tvätten för jag försöker torka den ute men det är för fuktigt och jag vill inte torka den inomhus för jag vill inte ha fukt inne. Så nu hänger jag först ut tvätten i ett dygn och sedan hänger jag om den inomhus i ett dygn. Samtidigt vill jag inte köpa torktumlare just nu när det är energipriser så jag kämpar på. Ett sovrum saknar element så där är det iskallt. Men i vardagsrummet har vi golvvärme. Papperstunna ytterväggar men underbar antagligen svindyr golvvärme. God jul i alla fall. Fint att du fick tid med barnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt med golvvärme!
   Hur är det när man hyr bostad i Frankrike, hyr man av ett kommunalt bostadsbolag? Här hyr man privat, och hyresvärdar lägger inte pengar på renoveringar, men fixar akuta grejer, som trasig tvättmaskin eller varmvattenberedare.

   Radera
  2. I Paris är priserna höga. Det är privata hyresvärdar. Marknaden är tuff men priserna sjunker nu. Det krävs att du har jobb och en bank garanti eller någon som går i god för att betala din hyra. Det gör det svårt för studenter och säsongsarbetare. I förorten har vi hyrt av proffsiga privata hyresvärdar, alltså företag. Det har fungerat fantastiskt. Ja vissa saker står hyresgästen för, andra hyresvärden. Vi har egen tvättmaskin. Vi har inga dåliga erfarenheter alls, men hyran är hög och det brukar finnas skavanker av ett eller annat slag.

   Radera
 2. Oj, oj, oj vad jobbigt! Sådant vi här tar för självklart är inte det överallt. Jag tvättar och hänger över badkaret (eller i stora tvättstugan med torkskåp och tumlare ibland) och efter endast en halv dag är det torrt i badrummet som har så bra ventilation. Nu ska jag vara än mer tacksam för detta! Hoppas att all er tvätt blir ren och kan torka i solen :). Mer regn behövs naturligtvis men det kan ju växla lite och regna lagom! Klimatet mår inte bra... :( /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mer omväxlande väder vore bra :-) Nu sägs der på nyheterna att det aldrig tidigare har varit så här varmt den här årstiden, vet dock inte om det är Andalusien eller Spanien.

   Skönt att kunna tvätta och torka kläder så smidigt!

   Radera

ny gadget

ny gadget