måndag 18 januari 2021

Med filtar och mössor i klassrummen

 - Men vad är problemet med att de har filt?!

Det var inte meningen att tjuvlyssna på Jesús lärarmöte, de har det online, men han pratar så himla högt, tror jämt att han inte hörs via Zoom, eller vad de nu använder för program.

Jag fattade direkt vad det handlade om. I början av vintern kom Jesús hem upprörd från skolan som han jobbar på. En kollega hade förbjudit ett par elever att ta med filt till klassrummet. Jesús sa till eleverna att i  hans klass fick de gärna ta med filtar allihop.

Filt, tänker ni, vad har de filtarna till? Jo, på grund av covid-situationen vädras klassrummen ständigt. Till och med när temperaturen är nära nollan på morgonen ska fönstren och dörrarna stå öppna för att ventilera klassrummen. Ungarna blir iskalla. de sitter ju stilla mellan klockan nio och klockan två, med endast en halvtimmes rast vid tolv då de äter medhavd matsäck. De började behålla ytterkläderna på, ta på vantar, mössor, halsdukar, och någon fick idén att ta med en tjock filt för att hålla sig varm, och fler följde efter.

Jag trodde att det var okej nu, men skolan har tydligen förbjudit mössa, halsduk, filt och dylikt i klassrummen. Det irriterar Jesús våldsamt, eftersom han inte ser något skäl till att barnen inte ska få försöka hålla värmen på lektionerna.


Han krockar ganska mycket med den här skolan. Han kommer ofta hem och är irriterad över hur otrevliga de yngre lärarna är mot barnen, att de tar till så mycket straff, och jag minns hur upprörd han var när hans elever inte fick dricka av sitt medhavda vatten på en kollegas lektioner, eftersom denne inte ville att barnen skulle bli kissnödiga och behöva gå ut på toaletten...

10 kommentarer:

  1. Jobbiga situationer, både för barnen med kylan och för din man. Hoppas att han inte är helt ensam om att värna elevernas bästa.
    Fler filtar till folket :-D!!! /Annika F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att fler håller med honom, men ingen sa något, förutom en som tvärtom tyckte att filtar och mössor absolut inte kunde tillåtas. Ett argument var att det är för tungt för barnen att bära filtar fram och tillbaka. Ingenting, inte ens böcker, får lämnas kvar i skolan längre.

      Radera
  2. Ja men fan vad sjukt. Heja Jesús!!

    SvaraRadera
  3. Samma här - öppna fönster i klassrummen även under rekordkalla januari. Långa lektioner och korta pauser (kl.13.30 - 19). Frida hade med sig filt en dag och sedan började fler i klassen med det. Det är i alla fall ingen som protesterar mot det här. De får sitta där med sina filtar. Eller fick, för fick en i klassen covid och hela klassen är satt i strikt karantän med distansundervisning i två veckor. Då slipper de ha öppna fönster i alla fall och Frida har till och med element i sitt rum. Jonna får fortsätta åka till skolan och har lektioner varje eftermiddag, men hon är varmblodig, så hon har inte klagat över det faktiskt. Bara över masken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fördelen med distansskola - få sitta i ett varmt rum!

      Radera
  4. Men herregu! Ska de få sitta och frysa, är det bättre? Ungarna få väl köpa en fleecefilt, klippa hål för huvudet och kalla det för poncho, det är ett klädesplagg, inte nödvänligt ett ytterplagg. Men vad är problemet med att barnen har kläder på sig om de fryser?

    Här har de stängt hela skolan denna veckan pga flera smittade elever i en årskurs och då blir det lärarbrist.

    Heja Jesús!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt - vad är problemet??

      Bra idé med ponchon, skulle detta drabba Disa skulle jag göra en poncho åt henne! Men hennes skola är bra och där behöver de inte frysa.

      Stängd skola. Allt detta är helt galet.

      Radera
  5. Åh, vad jag inte ser fram emot när min knodd börjar skolan i Spanien. Jag kommer vara den där jobbiga morsan som kräver att mitt barn inte ska behöva frysa på lektionerna och att lärarna behandlar honom med respekt. Han är bara bebis än så länge, men jag laddar redan nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) När han börjar skolan är pandemin över. Hoppas jag! Hur gammal är han? Var bor ni? Hoppas att ni inte bor i en storstad utan på landsbygden. Åtminstone här i våra trakter är landsbygdsskolorna fantastiska. Stadsbor har ofta en dålig uppfattning om dem, och många ser stora skolor som en kvalitetsstämpel vilket är helt fel. Jag är tacksam över att Disa går i en liten landsbygdsskola (colegio rural). Otroligt fin stämning i klassen, respekt mellan lärare och elever, demokrati, fria arbetssätt, miljötänk, mycket utevistelse. Allt är inte bra med spanska skolan, men jag hade varit orolig om Disa hade gått i skolan i Sverige där problemet med mobbning är skrämmande.

      Radera

ny gadget

ny gadget