onsdag 15 april 2020

Trettioförsta dagen i karantän - nyheter om skolan, arbetsförmedlingen och smittade sjuksköterskor

Tänk att vi har suttit i karantän i en månad! Sedan det här startade har läget förändrats. Vi trodde nog att det bara skulle vara ett par veckor, som de sa, nu vet vi att karantänen kan pågå länge till. Vi vet att trots att de flesta sitter i karantän fortsätter viruset att spridas och dödssiffrorna är fortfarande mycket höga. Senast i helgen kommer Spanien vara uppe i 20 000 döda, och det är bara den officiella statistiken, det är många tusen som inte räknas med där. Det är inte greppbart. Jag undrar hur allt detta kommer att sluta. Hur kommer den här isoleringen påverka människor? Hur kommer samhället att påverkas?

Över tusen döda i Sverige nu. Smittan sprider sig på äldreboenden. Det känns lite som att man i Sverige kanske inte riktigt väntat sig detta. Liksom att i Sverige är vi ansvarfulla och kontrollerade, inte som sydeuropéerna, det kan inte bli som i Sydeuropa. Det är skolplikt, naturligtvis ska barnen gå till skolan även om deras familjemedlemmar är sjuka i covid-19, klart att du kan gå till jobbet så länge du inte har symptom, även om din fru har viruset... Ja, nej, jag är sannerligen ingen expert. Det ligger nog långt fram i tiden innan vi vet vad som är rätt att göra.

I Spanien har oväntat många dött av andra orsaker är coronaviruset. Eftersom man har uppmanats att undvika sjukhusen är det många som har väntat alldeles för länge med att söka vård, och därmed avlidit.

En lite oväntad nyhet är att många har behövt läkarvård efter att de har andats in frätande syror. De har försökt tillverka egna desinfektionsmedel av exempelvis olika sorters rengöringsmedel för att desinfektera sina hem. Det kan man läsa både i Diario de Sevilla och Sydkusten.

Så mycket som en tredjedel av Spaniens sjuksköterskor kan vara smittade av viruset, det vill säga nära 70 000 personer. 35 % av de tillfrågade i undersökningen menar att det beror på brist på skyddsmaterial och utrustning, 40 % säger att de har smittats efter att ha behandlat personer som inte hade diagnostiserats.

Det diskuteras mycket vad som händer med skolbarnen. Här betygsätts ju alla, från motsvarande förskolan. Ska man helt enkelt ge alla godkänt betyg? Ska lärarna bli hårdare med inlämningsuppgifterna för att de ska ha mer att gå på vid betygssättningen den tredje trimestern? Ska vi strunta i sommarlovet och låta barnen gå i skolan då istället? Ingen vet just nu.

Den spanska arbetsförmedlingen är nära en kollaps när många har permitterats från sina arbeten. Just nu finns det dubbelt så många permitteringar är det var sammanlagt under de tio åren 2009-2019, under och efter den ekonomiska krisen, och många, många kommer att få vänta på sina utbetalningar. Det finns inte personal till att hantera så många ärenden. 3,5 miljoner ansökningar har kommit in.


Ja, det var lite från den trettioförsta dagen i karantän. Undrar hur många det är kvar.


25 kommentarer:

  1. Ja, hur är det med skolan i Spanien? Är det distansundervisning som gäller för alla åldrar? Här i Finland har vi ju distansundervisning för fullt åtminstone till 13 maj, men kanske (antagligen?) resten av terminen. Vi lärare har fått direktiv om att inte höja eller sänka så värst mycket när vi sätter vitsord, särskilt inte sänka, men ännu tycker jag inte vi har fått så väldigt raka besked om hur vi ska göra. Betyg ska ges i alla fall. Och tack och lov kommer vi att få sommarlov som planerat eftersom undervisningen är i full gång trots att skolorna är stängda! Jag har tänkt på det där med Sveriges skolplikt, hur stor del den har i att Sveriges skolor är öppna ännu. I Finland har vi ju inte skolplikt utan läroplikt, så det innebär kanske att det är enklare juridiskt att gå över till distansundervisning? Ja, inte vet jag. Hoppas ni har det bra i er karantän och att den inte är oändligt lång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad intressant! Märker du att det är skillnad på den finska läroplikten och den svenska skolplikten? Hur då i så fall?

      Ja, det är distansundervisning här också, för alla barn. Det är inte videolektioner , bara på en del skolor. Av Jesús elever har bara hälften dator, till exempel, så det är svårt att få till.
      Hur går det för dig att undervisa på distans?

      Det lutar åt att det blir frivillig sommarskola för dem som behöver läsa ikapp. Jag hoppas på det, för jag själv ska jobba i sommar, hoc då behöver Jesús vara med barnen, inte jobba...

      Det står nog klart att i princip inga elever ska gå om någon årskurs. Det gör de annars, de elever som ligger mycket efter kunskapskraven, men inte i år alltså.

      Radera
  2. Ja, det blir "intressant" med hur det görs med skolorna. (Skolplikten finns för övrigt i hela EU men på olika sätt och under olika namn, tänker på Mias kommentar.) Sonen har ju inte fått betyg för andra trimestern heller, han har Lengua pendiente från förra läsåret, provet skulle göras under april...

    Ja jisses.

    Bkev lite ledsen av att höra i dag att Adam Alsing gått bort. Ett år äldre än mig.

    Men så läbbigt med frätskadorna! Det funkar ju för oss vanliga bra med tvål och vatten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spanjorerna älskar ju kemikalier... Min svärmor har ett helt skåp fullt och hon fick också andningssvårigheter efter att ha blandat två olika vätskor (innan Corona). Det gick över som tur var, men hon var hes ett tag (nån vecka).

      Som lärare tänker jag så här: Så länge ditt barn LÄR SIG så är det lugnt. Är det lengua (spanska) han ligger efter i (eller vad betyder Lengua pendiente?) så är mitt bästa råd att han läser och skriver så mkt som möjligt både skönlitterärt och faktatexter även om det inte lämnas in till läraren. På så vis stärker han sin läsförståelse och kommer antagligen klara provet bra! :) (sorry för lärarkommentar men jag jobbar nu - egentligen)

      Radera
    2. Haha, +1 på att de gillar kemikalier! Min spanska kille skulle absolut moppa golven med blekmedel eftersom hans mamma gör det.

      Och det här med bebisparfym. Galet.

      Radera
    3. Emma - både oväntat och sorgligt att Adam Alsing gått bort.
      Tove - Förlåt, men kan inte låta bli att le! Kemikalieskåpet! Varför blandade din svärmor kemikalier?
      Simone - Hahaha! Moppa med blekmedel?! Hahaha! Ja, bebisparfymen... :-) Ingen respekt alls för användning av kemikalier av olika slag!

      Radera
    4. Tove, blanda dig gärna i! Jag håller med dig om det där med att läsa. Grejen är bara att jag vill att han läser på svenska, han får inte tappa svenskan! Märker ju att han har svårt att hitta vissa ord, stavningen är inte den bästa heller tror jag.
      Pendiente är att den är väntande (inte avklarad), och Lengua är som svenska, dvs grammatik, textförståelse, litteratur osv. Även de spanska barnen har svårt med detta ämnet, säger sonen.

      Kemikalier! Ja jisses vilka mängder det finns i butikerna! Och alla dessa luktagottvarianter man ska ha överallt i hemmet och bilen.

      Radera
    5. Vad bra av dig att försöka hålla kvar läsning på svenska!

      Radera
  3. Tänker på alla i Spanien som inte kommer att ha råd att köpa mat. Kommer staten att kunna stötta dem så att de inte behöver svälta? Jag hoppas det, och att utkomsten av det här blir ett stabilare socialt skyddsnät.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag hoppas så att du har rätt Simone!

      Radera
    2. Man önskar ju det... Jag läste om desperata italienare som har slut på både mat och pengar...

      Mycket kommer nog att förändras.

      Radera
  4. Vi har extra klor i dricksvattnet nu. Det är inte särskilt härligt. Och alla undrar ju om det var nödvändigt att klorera? Vad gäller olika länders strategi är det ju inte lätt att jämföra? Madrid och Paris som är tätbefolkade storstäder med trängsel och folkvimmel. Tyvärr värderas kanske äldre människors liv inte riktigt lika högt som yngre? Samtidigt är det sant att en del äldre vantrivs med sina liv. De har kanske kroniska sjukdomar som är smärtsamma. Och sjukhusen i Sverige verkar fortfarande fungera trots ett högt tryck? Men sedan när alla grannländer varit mer restriktiva vet jag inte om det är meningsfullt att Sverige har ett öppet samhälle. Ekonomin är ju beroende av omvärlden? I Paris och Madrid har det väl varit platsbrist och patienter har flyttats och jag tror att det var nödvändigt att ha strängare regler. Här kommer skolan kanske att börja 11 maj. Jag tycker att hemskola är okej men har inget emot att skolan öppnar igen. Jag har börjar jogga en 30 minuter ett par dagar i veckan. Det hjälper verkligen med humöret! Men jag har börjat sakna frisören och att kunna boka läkarbesök!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varför är det extra klor i dricksvattnet? Köper ni vatten på flaska då?

      Skönt att vara ute och röra på sig! Det hjälper humöret, som du säger!

      Disa påpekar att jag har så vitt hår, jag skulle också vilja besöka frisören :-)

      Radera
  5. Så tacksam jag är att du skriver dessa inlägg, Annika! Du borde skriva ut dem och sätta in dem i en pärm för Disa och Runa att läsa i när de blir äldre. Det är historiskt det som händer nu.

    Kan inte de som blivit arbetslösa jobba på arbetsförmedlingen med att behandla de 3,5 miljoner inkomna ansökningarna? Det går runt... Klart det inte funkar.

    Ja, det kommer dröja länge innan vi vet vad som är rätt. Jag TYCKER det är fel att de som bor i samma hushåll som en covid-sjuk går till skola och jobb, eftersom de antagligen också är smittade. Jag hörde idag av en som smittat ner några bara genom att stå utanför dennes dörr och lämna över en bilnyckel. Hur lätt smittar det egentligen? Det är olika bud om det...

    Ja, vad ska lärarna göra? Jag tycker de ska gå mer på inlämningsuppgifter men även ha ett ordentligt samtal med eleverna (precis som vi gör på vårt jobb som distanslärare). De måste säkerställa att inte t ex föräldrarna gjort uppgifterna såklart, vilket säkert är svårt.

    Jag har ännu inte plockat ihop något nödpaket åt er. Vad önskar ni er? Torrjäst?

    Jag hoppas ni kommer ut snart! Ut, ut i naturen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det smittar nog lätt. De kanske stod för nära varandra?

      Du behöver inte tänka på nödpaket, vi klarar oss :-) Jag tror att det är på väg ett paket torrjäst med posten, förresten...

      Den här karantändagboken blir lite enformig, men det är som det är, vi är ju bara hemma, dagarna liknar varandra. Ja, jag är själv glad att ha inläggen till senare. Man glömmer.

      Radera
    2. Annika, dra igång en surdeg, då slipper du jäst! Fast det tar ju längre tid förstås ... Men det ena utesluter inte det andra.

      Radera
    3. I och för sig... Men jag vill baka kanelbullar, inte bröd :-)

      Radera
  6. När min bror fick coronaviruset fick INTE hans fru gå till jobbet och efter fem dagar var hon också sjuk... Min mamma fick viruset på korttidsboendet där de inte verkade ha några större planer på hur de skulle skydda sig eller de boende. En ledningsfråga och ingen överraskning men det verkar ha gått trögt att få till en plan. Men de som arbetar på äldreboende eller i hemtjänsten har ju ingen hög status, många korttidsvikarier, dålig utbildning i vissa fall, flera med svårigheter i svenska språket osv. Hoppas verkligen det kommer att granskas i framtiden och utvärderas och att dessa yrken uppvärderas på flera sätt! /Annika F

    SvaraRadera
  7. Man hoppas det! Även personal inom vården, förskolan, alla som riskerar att smittas genom att ta hand om andra.

    Så bra att din brors fru inte behövde gå till jobbet. Hoppas att de båda har återhämtat sig och mår bra nu.

    SvaraRadera
  8. Tack! Alla tre i min familj mår, efter omständigheterna, ganska bra nu. Skönt.

    SvaraRadera
  9. Så intressant att läsa allt du skriver om spanien och även dina länkar till nyheter. Ja, i Gbg är det lite av allt. Varken Jag eller barnet har inte träffat mina gamla föräldrar på 6 veckor och de har knappt lämnat lgh medan vissa uteserveringar är ganska fulla inne i stan pga vårsolen. I skolan har hälften till 2/3 av barnen varit där så mycket färre barn men inga regler förutom att de tvättar händerna mer... Mitt barn har varit hemma mer mest pga snuva och jag jobbar hemifrån. vi undviker även spårvagn/buss och promenerar överallt. Det är mindre bilar och folk i centrum men ganska många medelålders som inte verkar bry sig... jag tror chocken slog till nu när Adam Alsing dog pga av någorlunda ung och kändis. Sen var det väl många som stannade hemma över påsk som tur var men frågan är om de även skippar resa/utflykter ochrestauranger/fika på uteserveringar etc nu när maj kommer... Jag tror tyvärr vi bara är i början i Gbg och har det värsta framför oss. Gabriella

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint med en rapport från Göteborg. Jag uppskattar det. Kanske är det så, att Alsings bortgång fick många att vakna till. Jag tror att vi också bara är i början...
      Hoppas ändå att ni snart kan träffa dina föräldrar.

      Radera

ny gadget

ny gadget