fredag 28 april 2017

Filmfestival, tzatziki och kanelbullar på posten



Hurra för den här dagen! Jag som avskyr fredagar så mycket annars att jag börjar oroa mig för dem redan på onsdagen. Anledningen är förstås att jag måste åka till Sevilla och jobba då. Det är inte jobbet i sig, utan det faktum att jag avskyr att behöva lämna min by för att åka till storstan, och tvingas sova borta minst en natt.
Och att den här fredagen är så fantastisk är för att jag, av flera anledningar, inte behöver åka i dag! Hurra! I morgon tar Disa och jag sovmorgon, i vår egen säng! Hemma hela dagen! Och på söndag! Och på måndag!
Det här räcker för att göra min fredag fantastisk, men det finns fler roliga saker på listan:

1. Det regnar. I Sverige blir man lätt lite missmodig när det regnar dag efter dag, året runt, men här är regnet så pass ovanligt att man njuter. Doften. Ljudet. Jag har suttit och jobbat och lyssnat på regnet, med Pipen sovandes på en filt bredvid mig på skrivbordet, och med varmt i rummet av elementet som jag satte på.

2. Allergimedicinen. Har de senaste veckorna haft sådana besvär av pollenallergin att jag har vägrat gå till dagis för att hämta Disa, eller söva henne ute i vagnen, för att det har varit så jobbigt med allergin. I dag var jag hos min glade doktor och fick allergimedicin utskriven. Dessutom regnar det ju, och det är favoritvädret för en pollenallergiker!

3. Filmfestivalen. Det pågår en liten filmfestival här i Aracena. En film per dag visas på teatern, gratis inträde. I kväll har jag möjlighet att gå. Det råkar visserligen vara en thriller, något som jag aldrig, aldrig skulle välja själv, men om det är en thriller som visas så går jag på den. Så sällan jag kan gå på bio!
(Nu säger Jesús att han tänker åka till Sevilla redan i kväll, så jag missar filmen, men jag kommer att gå på söndagsfilmen istället, oavsett vad som visas.)

4. Tzatzikin. För första gången någonsin gjorde jag tzatziki i går, till en grekiskinspirerad lunch som vi gjorde. Den blev himmelsk. Jag tänkte att den måste smaka gott till fiskpinnar (!) och kokt potatis, så det tog vi till lunch i dag. En riktigt svensk lunch (alltså med kokt potatis fisk/kött och sås typ, det är svenskt)!




5. Klippningen. Disa har varit hos frisören för första gången (dagispedagogens förslag för att det ska bli lättare att luskamma), och det blev så lätt att kamma hennes korkskruvhår efter det.

6. Bullarna i brevet. I dag fick jag två kanelbullar på posten. Det är det konstigaste jag har fått i ett brev, tillsammans med det utrivna reklambladet och bruksanvisningen på snöslungan som pappa lyckligt köpte på Jula, och paketen med prickig korv som mamma skickade en gång när jag var sjuk eftersom hon trodde att jag höll på att svälta (jag var verkligen sjuk, hade så hög feber att jag inte kunde röra en muskel, än mindre ta febernedsättande eller äta, men när jag kunde ringa och säga det var jag ju redan bättre). Moster är nästan den enda som skickar post till mig regelbundet, och kuverten innehåller alltid handskrivet brev samt en massa tidningsurklipp från lokaltidningen så jag vet vad som händer hemma i stan. Den här gången var det alltså ett par kanelbullar också, eftersom hon läst om min irritation när jag inte kunde köpa bulla rpå Ikea. Det var nämligen en dam i en second handaffär som bakat och sålde färska bullar där, så min moster köpte med sig ett par, la dem i frysen och skickade med dem i nästa försändelse med tidningsurklipp. Bullarnas resa har tagit fem dagar så de är lite kompakta, men jag ska lägga dem i ugnen en stund innan Disa och jag tar dem till mellanmål. Så gott!
Senare ska jag tända brasa och läsa om det nya kommunalrådet, fordonsträffar, nya förskolor, läsa annonser och restaurangmatsedlar och annat kul.




I morgon har Jesús en spelning i Malaga, kommer hem på söndag.
På måndag är det helgdag, och då tänker jag mig att det är finfint tillfälle att testa ett matställe här i närheten. Vi hittade det för säkert 8-9 år sedan, har velat åka dit igen men aldrig hittat tillbaka. Fick tips av Jesús kusin förra veckan. Det var ett kul ställe, en köttaffär och en bar och en massa platsbyggda grillar utanför. Man köper kött i köttaffären, tillbehör och dryck i baren och grillar själv. Kul!

Vad har ni för er?
Glad fredag på er!

14 kommentarer:

  1. Tzatziki är ju det godaste som finns. Och vilken söt bild pâ Disa. Tur att hon inte fick tag i saxen och klippte sig själv ;o) Jag tror hon har precis sânt hâr som lössen älskar, och alla andra barns mammor ocksâ avundas ? Sâ sött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag avundas hennes hår :-) Nej, hon har inte kommit på att hon kan klippa sig själv...än!

      Radera
  2. Hej Annika!
    Jag sitter och läser nåt kul just nu :) "12 saker som får spanjorer att känna sig illa till mods". Så kul...ja för dom som bott ihop eller bor med en inhemsk :-)Få se om du kan läsa länken, annars gå in på tidningen bara...Sååå kul, speciellt det där med kläderna hahaha..."Min" kunde inte sätta på sig shorts för det var inte sommar fast 32 gr varmt :-)Tror det var mitten på maj :)
    Norska men du får stå ut hahaha...
    http://www.spaniaidag.no/2017/04/25/12-ting-som-far-spanjoler-til-fole-seg-utilpass/
    Frågade i förrgår vad en kanelbulle kostade på svenska Matboden här. 28:- Kram P ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Gillar den sista: Snakk ikke om Gibraltar :-D
      Tack för länken!
      Stämmer ju det där med att klä sig efter årstid!
      Det verkar som om bullarna hos dig kostar som i Sverige... eller? Nä, på mitt favoritbageri konstar kanelbullarna tolv kronor. Ganska små, men himmelskt goda!

      Radera
  3. Ja, vad har vi för oss? Tar det ganska lugnt faktiskt (Peter har ryggskott). Till middag blev det lammfilé, klyftpotatis och en kallsås, så det var väl ganska svenskt ;) Häromdagen åt vi köttfärslimpa, kokt potatis, gräddsås och svart vinbärsgelé. Sååå svenskt och vi tänkte att det är sällan man äter så. Det är ju liksom oftare man äter pasta eller thai eller sushi, haha. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter jättegott!
      Hälsa Peter, hoppas han blir bättre snart!

      Radera
  4. Här är det spektakel (dansupvisning) bland annat på programmet. Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  5. Det är naturligtvis roligast att få artiklarna i pappersform, men du vet väl att man kan läsa tidningen som pdf (eller liknande) via nätet. Alla som prenumererar kan skapa sig ett gratis konto och jag tänker att din moster gör nog det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, papper ska det vara! När det går. Moster prenumererar tyvärr inte på tidningen... :-(

      Radera
    2. Är du intresserad? Skicka ett mail till
      tankar och vardagslunk@gmail.com
      Fast utan mellanslag.

      Radera
    3. Självklart är jag intresserad! Mejlar!

      Radera
  6. Vår helg består i att åka hem till Umeå, där det snöar! Resan gick bra och völ hemma känner jag en stark lust att damma! Hur kan det bli så dammigt när man inte ens är hemma?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från Spanien till snö! Vilken omställning!
      Det där med damm är en gåta, jag begriper mig inte heller på hur det fungerar. Var kommer det ifrån?

      Radera

ny gadget

ny gadget