lördag 5 december 2015

Lucka 4 - Archivo de Indias

Del fyra i bloggkalendern 2015




Mitt i centrum ,bredvid katedralen, ligger Archivo de Indias. Här finns all dokumentation från spanjorernas upptäckande och koloniserande av Amerika.
Huset byggdes i slutet av 1500-talet som börshus, då prästerna protesterade mot en alltför livlig kommers på katedralens apelsingård, och till och med inuti kyrkobyggnaden när det var dåligt väder. Det var handel med de exotiska varorna från den nya världen.




På 1700-talet fick huset en ny uppgift: där skulle all dokumentation från Amerikaresorna samt övriga upptäckarresor förvaras. Brev, reseberättelser, redogörelser, kvitton, dokumentation. 80 miljoner sidor och 8 000 handritade kartor finns där.


Sydamerikakarta, med Chile till vänster och Brasilien till höger.


Materialet är främst studiematerial, men det brukar hållas tillfälliga utställningar också, då allmänheten får se en del av arkivets skatter. Just nu pågår utställningen Fregatten Mercedes sista resa.
Varför ligger arkivet i Sevilla, undrar säkert några stycken.
Jo, Sevilla var under ett par hundra år centrum för sjöfarten till den nya världen. Här planerades och förbereddes alla expeditioner, hit reste alla äventyrslystna sjömän både från Spanien och från utlandet för att gå ombord på någon expedition, hit reste organisatörerna, beställarna, köpmännen. Sevilla var platsen för den som hade anknytning eller intresse av en expedition. Hit fördes skatterna, varorna och berättelserna, härifrån utgick erövrarna som la nya landområden under sig. Här förberedde Columbus sina resor. Det var i Sevilla allt hände.



2 kommentarer:

ny gadget

ny gadget