tisdag 15 april 2014

Alla dessa läkarkontroller!

Är man gravid i Spanien betyder det många kontroller. Läkarkontroller, barnmorskekontroller, provtagning och ultraljud.
Är man dessutom diabetiker blir kontrollerna dubbelt så många.
För nu räcker det inte med barnmorska och gravidläkare längre. Nej, dessutom blir det en mängd extrabesök hos diabetesläkaren, fextrabesök hos ögonläkaren, ännu fler ultraljud samt en helt ny läkare på alto riesgo - högriskgraviditetsmottagningen.
Puh!
Fram tills för några veckor sedan hade jag ett snitt på ett läkarbesök i veckan. Och då räknar jag inte med vanliga husläkarbesök för diverse besvär.
Jag var så trött på läkare.
Men helt plötsligt tog det slut.
Inte ett enda läkarbesök inplanerat på en månad!
Det kändes så konstigt att jag blev orolig. Tänk om något skulle hända bebisen på den månaden? Utan att någon har en aning?
Nå, men det tar jag igen nästa vecka. Inom loppet av sex dagar har jag fyra läkarbesök inplanerade.
Och värre lär det bli framöver, med tätare kontroller ju närmare förlossningen jag kommer.
Jag fattar verkligen inte, på riktigt, hur en gravid diabetiker med ett vanligt oflexibelt spanskt jobb har möjlighet att gå på alla kontroller.

Hur ser det ut i de olika länderna där ni bor? Många eller få kontroller?

18 kommentarer:

  1. Anna-Lena i Frankrike15 april 2014 kl. 09:20

    Ja nu har jag ju aldrig varit gravid, men jag vet att här i Frankrike så är det MÅNGA kontroller! Dessutom är det gratis fr.o.m 7:e gravidmånaden, alltså du behlver inte betala ett enda dugg när du går till läkaren. För annars så betalar man ju en summa och sen får man tillbaka en del av beloppet och om man har sjukvårdförsäkring så får man oftast tillbaka hela. Men för att man som gravid ska slippa bekymra sig för sånt och för att alla ska kunna ha tillgång till sjukvård när man är gravid så är det gratis efter 7:e månaden. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra att man slipper betala efter månad 7! Är det dyrt att gå till läkaren i Frankrike?
      Här i Spanien är det ännu bättre, det är alltid gratis att gå på läkarbesök. Det är suveränt!

      Radera
  2. Det är så himla bra att de kollar ofta! I Sverige är det få kontroller pga besparingar. När våra mammor var gravida var det många fler. Jag var ju sjuk (hyperemesis) så fick tätare kontroller än andra, men tror att man seriöst får typ 2 kontroller fram till v.20, plus ett KUB-test och sedan ett ultraljud. Är man high risk är det såklart fler. Skulle jag bli gravid igen skulle jag få specialistvård och täta kontroller. Förstår dock hur du känner… Jag var ju hus läkaren hela tiden efter förlossningen. Vissa dagar två gånger på samma dag. Inte konstigt att ungens sömn blev rubbad. Det var så himla, himla jobbigt. Hade hellre velat fler besök innan som kanske hade kunnat undvika besök efter, om man säger så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns verkligen tryggt med alla nesök här. Tror du att du hade varit friskare efter, om du fått fler kontroller innan? Läskigt om de få kontrollerna beror på besparingar!

      Radera
    2. Jag hade garanterat varit friskare efter om de haft mer resurser! Det var helt fullt på sjukhuset när jag kom in. Det var helt fullt på BB, jag fick det sämsta rummet och dela toalett med massa besökare. Jag drog mig för att gå dit. Vet inte vad min livmoderinfektion berodde på, men när jag blev sydd av kirurgen (barnmorskan kunde inte få stopp på blödningen - jag gick liksom sönder inuti och inte bara utanpå) så hann han inte avsluta sitt jobb. Det sista jag hörde var "jag hinner inte ta ut tussen, glöm inte att ta ut den...". Sen rusade han iväg på ett larm. Det kändes som det gjordes väldigt slarvigt och jag TROR att det är därför jag fick infektionen, kombinerat med hygienen på den delade toaletten med alla barn som sprang där (besökande barn). hade jag inte haft infektionen hade jag kanske inte fått blodproppen, eller så hade jag känt den tidigare - eller åtminstone kunnat röra mig och därför kanske inte fått proppen. Allt hänger liksom ihop... Det är KRIS i Sverige när det gäller förlossning. Det står om detta typ dagligen i nyheterna. Barnmorskor som strejkar, säger upp sig...Läskigt är vad det är. Jag tycker därmed att det är så himla bra med alla kontroller ni har!!

      Radera
    3. Nej fy fasiken vad trist! Och vad konstigt med en kirurg som inte ens hinner göra klart!? Jag tycker också att det är himla bra med alla kontroller i Spanien! Även om jag låter gnällig så känns det väldigt bra och tryggt!

      Radera
  3. Jag håller med Anna, i Sverige är det väldigt lite kontroller jämfört med t ex USA. Speciellt om man har en "normal" graviditet. Vissa landsting skriver inte ens in en hos barnmorska före en viss vecka (v 10-13 typ) i Sverige. Här i USA skrivs man in så snart det bara går. Och tar massa prover redan första besöket. Mycket blodprover och tester genom hela graviditeten. Flera ultraljud dessutom. I Sverige är det bara ett ultraljud i enormal graviditet. Här är det minst 2-3 stycken. Samtidigt finns också en risk här i USA att läkare blir stämda om något skulle gå fel med något. Därför är alla extra noga!
    Lustigt att man tycker det ör jobbigt med många läkarbesök och sen när det blir en paus, blir man orolig :) hahaha!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var så hjärtinnerligt trött på läkarbesöken, men när de plötsligt tog slut kändes det väldigt snopet. Urdumt är vad det är:-)
      Här blir man inskriven direkt och blir tappad på blod första gången rätt tidigt. Jag vet inte om de här kontrollerna har något med stämningsrisk att göra, men många är det. Överhuvudtagen känns vården trygg här i Spanien. Och noggrann. Det är bra.

      Radera
  4. I Sverige begränsar man antalet ultraljud medvetet för att det eventuellt skulle kunna utgöra en risk för fostret. Här i Spanien görs det fler och går man privat görs det UL så det står härliga till. Säkert delvis för att de får betalt för det av sjukförsäkringen. Jag gick både och i början men tyckte det kändes lite väl bra och slutade gå privat. Man är ju inte sjuk utan känner väl om nåt inte står rätt till och kan söka vård. Framför allt kände jag att jag faktiskt inte visste om det var negativt att göra minst ett UL i månaden.. /Carin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst det, att det beror på eventuella risker. Samtidigt som inga risker med ultraljuden är fastslagna? Är det inte så? Mer än en större risk att barnet blir vänsterhänt efter många ultraljud?
      Jag är inte helt lugn heller över ultraljuden, det pirrar konstigt ui huden och jag undrar hur barnet känner. Hittills känns det okej ändå.

      Radera
    2. Nej tror inte några fastslagna risker finns, tror att det kan vara ljudet eller värmen som skulle kunna påverka fostret. Har för mig att jag läst nåt om att hörseln skulle kunna ta skada men min I har i alla fall inte fått några men. Jag tror att man kan göra UL utan att oroa sig men sedan kan man ju begränsa det lite om det går.

      Radera
    3. Ja, man behöver inte göra onödigt många.

      Radera
  5. Har ju inte varit gravid i Kina men vården här är toppen! Har aldrig varit med om snabbare vård, noggrannare kontroller och tester eller bättre service. Åkte in en lördag för en urinvägsinfektion, två timmar efter att jag ringt sjukhuset hade jag lämnat prover, fått kolla blodtryck, blivit klämd på magen, kollat njurar och fått medicin. Tre dagar senare ringer läkaren upp mig för att fråga om jag mår bättre och om medicinen hjälpt. Fantastiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter toppen! Här är vården också väldigt bra, tycker jag. Man får hjälp snabbt. Har också varit inne för urinvägsinfektion och kommit ut med medicin välidgt snabbt (dock tror jag inte att det fungerar så på helger, man bör bli dålig en vardag för att få receptbelagd, icke akut medicin). Ingen har ringt och kollat upp mig efteråt, men jag har varit på många återbesök.

      Radera
  6. Jag tycker det var ganska lagom här i Spanien för en normal graviditet som jag hade och bara gick publico. 3 ultraljud, 3 blodprov, 1 sockerprov och några vanliga besök hos BM och Gyn. Jag hade hört mig för lite och kände inte att jag ville utsätta min bebis för fler UL än nödvändigt. Angående din fråga om gravida i Spanien med vanliga jobb så tror jag det är ganska vanligt att de blir sjukskrivna tidigt i graviditeten, det blev i allafall min kompis som har typ 1, och en annan väninna blev också sjukskriven så fort hennes graviddiabetes blev upptäckt. Rent generellt tycker jag det verkar mycket lättare att bli sjukskriven här för olika gravidkrämpor än i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Sverige verkar det svårt att bli sjukskriven för graviditetsbesvär. Varför blev dina diabetesvänner sjukskrivna?
      Här där jag bor brukar det visst vara fyra ultraljud inplanerade vid en vanlig graviditet.

      Radera
    2. Jag tror i och för sig inte att hon med typ 1 fick baja pga diabetesen, det var nog pga av hennes jobb och de kollektivavtal de hade. Hon med graviddiabetes fick nog baja pga att hon blev sjuk helt enkelt och var tvungen att sköta sin kost väldigt noga, ta medicin etc. Hon blev dålig. Själv fick jag baja i v29 pga ciática och ryggont (i Sverige skulle de sagt foglossning, men det verkar de inte prata om här) och det fungerade inte med mitt jobb och all bilkörning jag hade.

      Radera
    3. Jag håller med, de verkar inte prata om foglossning här. Undrar varför.

      Radera

ny gadget

ny gadget