onsdag 27 februari 2013

Hästköttskandalen


Jag trodde att det var en tillfällig nyhet, men den här rapporteringen bara fortsätter.
Jag har läst några artiklar, men fortfarande inte fattat grejen. Vad är problemet? Är det att förpackningarnas innehållsförteckningar inte har varit sanna? Eller är det så att man inte äter häst? Är det det? Att folk inte vill äta häst? Varför då i så fall?
Lämna gärna en förklarande kommentar, för jag känner mig helt bakom.
På 80-talet, var det inte hästkött i hamburgarna då? Eller var det bara nåt de sa?
Tror inte ni också att den här massiva rapporteringen om "hästköttskandalen" pågår, bara för att det inte finns några verkliga problem i Sverige?

28 kommentarer:

  1. Håller med dig till hundra procent, fattar inte heller grejen.

    SvaraRadera
  2. Grejen är att det är felmärkt. Fast många privatpersoner reagerar för att det är häst. De tycker det är (infoga valfritt negativt ord) att äta häst. De anglosaxiska länderna äter i princip inte häst. De tror att de är cowbojsar och såna äter inte sina trotjänare.
    Men det värsta är nog att ett stort antal hästar bara försvinner varje år (Sverige) och det är inte kartlagt var de tar vägen.
    Marianne Carlsson här, som själv är hästägare, förklarar att de har fått så mycket medikamenter under sin levnad, att de måste skickas till destruktion när de är gamla och har gjort sitt. De är helt enkelt onyttiga att äta. Men som sagt, den stora grejen är att det är olagligt att skriva ett innehåll på produkter som inte stämmer. Plus att det är ett antal länder som är inblandade, om det nu bara är på pappret eller inte vet jag inte, men det ser ut som köttet har fraktats fram och tillbaka i all oändlighet.
    I alla fall är det så som jag har uppfattat det.
    Min far vill att jag ska skriva att: Vildhästar är en delikatess.
    Hamburgare har nog inte innehållit hästkött, men det finns hamburgerkött, som pålägg, som är hästkött. Och säljs. Och äts. Gott är det också. Men det är nog kontrollerat och godkänt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha ha! Alltså hästarna, inte hästägarna, har fått i sig hormoner och jox. Blev lite syftningsfel där...

      Radera
    2. Försvinner? Vad då försvinner? Blir hästarna stulna? Varför då i så fall? För att bli mat?
      Visste inte att de får så mycket medikamenter.
      Hamburgerkött är gott, ja! Visste inte att det är hästkött. Varför heter det hamburgerkött?

      Radera
    3. Jag vet inte hur eller varför hästar "försvinner" Det kanske bara handlar om att kontrollen inte är så hård. Men det var en nyhet häromdan att en kvinna i Boråstrakten köpte upp gamla ridhästar under förespeglingen att de skulle få en värdig ålderdom. Det fick de nog, men bara ett par dagar, sen skickades de till slakt. De förra ägarna blev förstås väldigt upprörda.
      Läste på Wikipedia nu att hamburgerkött från början var ett saltat, rökt nötkött från Hamburg. När hästkött började säljas, "maskerades" det och kallades hamburgerkött, för att det fanns fördomar mot hästkött. Sörja rasister.

      Radera
    4. Så intressant! Så det är därför det heter hamburgerkött! (Blev väldigt sugen nu.)
      Förfärligt det där med hästköparen.

      Radera
  3. Ja, det är nåt om att de fått mediciner som inte veterinären ens orkar skriva in i hästens "pass" så det är liksom dolt att den har ätit massa mediciner. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5448526
    och
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5448935

    Jag är inte särskilt mer insatt men det verkar, precis som ni skriver, som om felet mest är VILKET DJUR det är och att det stått fel på förpackningar, inte bara att de ev. ätit nå farliga mediciner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok.
      Tack för länktipsen.
      Undrar varför de där medicinerna inte skrivs upp?

      Radera
  4. Som Åsa så väl påpekar är den stora debatten om att man blir lurad. Det är inte nötkött, det är nåt annat. Om det sen är häst eller hund eller åsna spelar inte så stor roll. Fast, att saker inte är vad de utger sig för är vi väl vana vid, i detta land som tror att cider görs av kolsyrat vitt vin med äpplearomämnen...
    Vad gäller medicinerna så är det många mediciner som är vanligt förekommande som är livstids karens på. Dvs har hästen en gång fått den medicinen får den inte gå till föda. Detta ska anges i hästens pass och görs oftast. I Sverige. Inte alltid utomlands, och många gånger är det ju på vägen in i landet som köttet blandats ut. Utöver det har vi alla hästar som stjäls och troligen slaktas. De som stjäl hästar bryr sig inte om att ta med hästpassen, alltså spelar det ingen roll hur noga specat det är.
    Många jag pratat med håller med Åsas far, hästkött är förbaskat gott. Det säger även min käre ridlärare, men som Islänning har han en annan syn på hästar och deras kött. Han älskar sina kusar men inser ändå att det är maten han leker med. :) Men ska man äta hästkött ska man veta det. Precis som om man köper en oxfilé ska det vara från en ko, inte en bit färgad fläsk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "... maten han leker med" hahahaha!!!
      Som jag frågade Åsa, varför stjäls hästar? Är det för att de ska bi mat?
      Varför får de så starka mediciner?
      Jag hade ingen aning om de här grejerna.

      Visst, man bör ju få veta vilken storts kött man köper.

      Radera
  5. Ja, precis som åsa sa så är många på t.ex Facebook upprörda över att dom kanske har ätit hästkött.

    För mig handlar det om att det har varit felmärkt. Något som man trodde var 100% nötkött visade sig innehålla hästkött också. Det får en att fundera på om det finns annat som är felmärkt? Hade någon frågat dig/er för några månader sen om ni litade på företag som Findus t.ex så hade nog majoriteten svarat ja eftersom det är ett stor företag som förmodligen har resurser att kunna genomföra grundliga tester av maten vilket dom uppenbarligen inte har gjort, åtminstone inte tillräckliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som att många är upprörda över att det är just häst de har råkat äta av misstag, och det tycker jag är lite fånigt.
      Jag tycker att halv- och helfabrikat har en massa konstiga grejer i sig redan. Är glad att jag bor på ett ställe där få äter sådan mat. Här lagas det mesta från grunden, och köttet köper man över disk hos slaktaren. Om inte alla, så de flesta av oss i alla fall.

      Radera
  6. Det är ju självklart att man inte vill bli lurad!
    MEN för en del handlar det om så mycket mer. Mina barn är glutenintoleranta (celiaki), dottern även laktosintolerant. Hon har en svårare variant av celiaki, vilket gör att får hon i sig det allra minsta gluten, blir hon mycket sjuk. Tarmblödningar, svåra kramper, diarréer. Immunförsvaret rasar och hon drabbas av infektioner efter några dagar, typ halsfluss och urinvägsinfektioner, ofta samtidigt. Det kan ta månader innan hon är någorlunda ok igen.
    Vi är otroligt beroende av att kunna lita på innehållsförteckningen, och så är det ju för alla med allergier/intoleranser. Det är ingen lek, det är blodigt allvar och slarvar producenterna, kan det bli katastrofala följder för dem som drabbas.
    Nu är vi väldigt försiktiga, men det är otäckt att fusket är såpass omfattande ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra svar. Det är så klart oerhört viktigt för en allergiker att kunna lita på innehållsförteckningen av en vara. Så förfärligt att vara så allergisk mot något som din dotter. Visste inte att det kunde vara så illa.

      Radera
  7. Tack alla! Jättebra kommentarer! Nu fattar jag.

    SvaraRadera
  8. I Colombia pågick en tid en maskskandal. Köttet i hamburgarna på de större kedjorna visade sig vara mosad mask. Det tycker jag är utmärkt. Maskar är lätta att föda upp, har näringsämnen och är inte alls lika mijö-ovänliga som vanlig köttuppfödning. Kanske borde tips Sverige om det?

    SvaraRadera
  9. Jag håller helt med inlägget - vad är problemet? Jag fattar att företag inte bör ljuga på innehållsförteckningen, men come on now, det visste vi väl alla att de gör..? Eller?
    Och detta att det är häst. Det är väl ingen större skillnad på hästar och kor? Faktum är att köttätare borde äta av de djur som finns i överflöd, det vill säga hästar, hundar och katter. Miljontals föds upp utan att någon vill ha dem sedan. Vad händer med allt detta köttet? Istället föder man upp kor till mycket hög kostnad för miljön. Löjligt.
    Och att hästar får mediciner. Tror man inte kor / kycklingar får det då? Lite research och man kan komma långt.
    Antingen äter man djur, eller så äter man INTE djur.
    Väljer man att köpa och käka nåt i grunden skitäckligt som frusna köttbullar och korv, så får man faktiskt acceptera att man inte har en aning om vad man stoppar i sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR viktigt. Nej, de flesta företag ÄR faktiskt väldigt noga med sina innehållsförtecknningar. De flesta vet nog hur dödligt det är för nötallergiker att få i sig nötter tex. Och de är måna om sitt namn och vill säkerligen inte ha sådana här skandaler, det kostar dem mycket pengar och goodwill. Många vegetarianer är supernoga med att inte få i sig gelatin - har sett hur noggranna vänner är med det, och hur dåligt de mår när de blir lurade..
      Men är inte företagens leverantörer lika noga blir det livsfarligt för vissa människor. Hur noga man än är och oavsett om man äter färdigmat eller inte.
      När det gäller mediciner, så är det är det klart att även djuren får det. Men det är ju väsentligt att de får medicin som inte stannar i kroppen, eller är skadliga för dem som äter köttet eller äggen.
      Vet inte varför du är så anti, men vi kött/fisk/äggätare har rätt att vara noga med vår mat också. Precis som vegetarianer och veganer vill vi inte bli lurade.
      Det handlar till syvende och sist om respekt och ärlighet.

      Radera
    2. Som svar till er båda; Anna och Lisbeth: Köttätare har precis samma rätt som icke köttätare och veganer att få veta vad en produkt innehåller, tycker jag. Man måste kunna lita på innehållsförteckningen. Punkt.
      Jag tänker också, att äter man färdiga köttbullar och hot dogs och annan fabriksmat (inget ont om det) så vet man nog ganska väl när man köper produkten, att man inte riktigt vet vad den innehåller, och att man inte vill veta det heller. Inte jag i alla fall. Köttdelar och e-medel som man inte skulle stoppa i sig om man såg dem framför sig. Så tänker jag.
      Jag tänker också, att vi svenskar är onödigt nogranna med vad vi äter. Vilket slags kött och vilka delar på djuret. I Spanien, som jag har lättast att jämföra med, äter man allt. Griskind, svans, kaniner som fortfarande kan ha hagelskott i sig, duva, njurar... Inte alla äter tortilla gjord på hjärna eller hela djurhuvuden, det hör inte till de vanligaste rätterna även om det finns på många tapasbarer med traditionellt kök, och lagas i många hem (nu pratar jag om tortillan), men vad jag vill komma till är att man verkligen tar vara på slaktade djur här, och det tycker jag är sunt. I Sverige råder en annan kultur.

      Radera
    3. Jo, det är en annan kultur. Men som uppvuxen på landet och sedan storstadsbo, ser jag skillnaden i matkultur väldigt tydligt här också. Och mellan tex Skåne och mellansverige.
      När jag växte var jag nästan jämt hos min kompis som bodde på en riktig bondgård, med kossor och tjurar, grisar och höns. Och att de inte skulle ta vara på allt vid slakten fanns inte på kartan. Allt togs om hand och det gjordes korvar, syltor, pastejer, köttfärs av det som inte var helt kött. Huvud, klövar, svansar - allt togs till vara. Och jag tror nog att det är så nu också på de mindre gårdarna.
      Det borde vara så iaf. :)
      Och att det skulle vara dåligt bara för att det inte är helt, malet kött är ju inte sant. Det är bara det att man använder det bäst till korv och köttbullar ;)

      Radera
  10. märkningen ska vara rätt! dels för att ingen vill bli lurad men framför allt för att det är livsviktigt för många, t ex allergiker.
    hästkött är väldigt fint kött och i morse hörde jag på nyheterna att hästfilé säljs som aldrig förr. många är nyfikna :-). vi som är lite äldre har ju käkat hamburgerkött som pålägg och grillat höstkött mm sen länge.
    själv handlar jag ekologiskt och närproducerat kött, när vi äter kött. av miljö-skäl har vi dragit ner på köttätandet.
    hälsningar
    anitha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul det där med att hästköttförsäljningen har ökat!
      Jag har ockå dragit ner rejält på köttätandet. I Sverige har jag bara handlat ekologiskt kött. Här i Spanien är det mycket svårt att få tag på, så det blir istället iberico-gris som vuxit upp i frihet, eko-kyckling och vid enstaka tillfällen vanligt nötkött.

      Radera
  11. Har med stort intresse suttit här och läst igenom alla kommentarer och kan bara instämma i att hela den här skandalen främst handlar om att det fuskas med innehållsdeklarationen. Det är det som är det allvarligaste. Som kund måste du kunna lita på att det som står på innehållsdeklartionen är sant. Pga allergier, religösa skäl och helt enkelt för att du som kund själv har rätt att bestämma vad det är du äter och betalar för.

    Hästkött i sig är det absolut inget fel på om det är hästar som har fötts upp för just slakt. Men alla hästar som bara "försvinner" varje år eller som svartslaktas är det stora problemet eftersom just hästar ofta är starkt medicinerade. Många med mediciner med livstidskarens och som absolut inte får hamna i mat.

    Jag har inte stött på särskilt många som upprörts över att de har ätit just häst utan mest att de inte har fått göra ett aktivt val. För livsmedelsbranschen är detta däremot en oerhörd förtroendekris och blottar problem som många konsumenter under flera år valt att blunda för här i Sverige. Nämligen att mat kostar. Det kostar att producera mat i vilken form den än kommer men konsumenters vansinniga strävan efter billigaste möjliga mat öppnar upp dörrarna för fusk och dålig djurhållning, dåliga arbetsförhållanden och galna transporter över hela jordklotet. Det är helt enkelt så krasst att vi får vad vi betalar för då det gäller mat och kanske borde varningsklockorna dåna skyhögt när det går att köpa färsk hel kyckling för 20 kr/kilot, köttfärs för 19.90/kilot osv. Kanske är det så att fokus borde ligga på hur viss mat kan vara så billig? Vilka genvägar tas för att hålla priset nere? Och hur vi än väder och vrider på det så är det vi konsumenter som styr genom de val vi gör i mataffären.

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det viktigaste för de flesta är priset på maten, det är den trista sanningen. Då blundar man för under vilka förhållanden djuren har vuxit upp. Att köttkonsumtionen ökat så mycket beror på att vi hr råd att köpa kött. Det som tidigare var lyx kan man nu äta varje dag. Men vi får det vi betalar för, som du säger.
      Vet du förresten varför hästar är så starkt medicinerade? Mot vad?
      Jag tycker också att det har varit intressant att läsa alla kommentarer, jag har lärt mig en del. Fint att ha en blogg!

      Radera
  12. Vet inte riktigt hur jag hamnade i detta kommentarsfält, men ämnet intresserar mig och jag bidrar gärna med min åsikt.

    Jag instämmer som de flesta andra i att själva hästätandet inte är ett problem. Problemet är lögnen, och det faktum att vi inte vet var detta nötköttsmärkta hästkött kommer ifrån.

    Det har gått ett par månader sedan skandalen briserade, och sedan dess har det har bland annat kommit fram att rumänska vildhästar fångats in och slaktats. Detta är ju inte OK någonstans. Lite som om de sista myskoxarna i Härjedalen skulle fångas in och svartslaktas av banditer som får 20:-/kg.

    I Sverige finns hundratusentals rid-/sällskapshästar, allt från ridskolornas små shetlandsponnys till värdefulla halvblod som tränas av proffs. Mycket få av dessa hästar blir 15 år gamla. De flesta drar långt tidigare på sig en obotlig hälta eller blir så allmänskröpliga att de inte går att rida på. Någon enstaka, speciellt omtyckt/värdefull häst får traska vidare i hagen tills den dör en naturlig död. De allra flesta hästägare har dock inte råd att betala tiotusentals kronor varje år för detta. Därför går nästan alla rid-/sällskapshästar förr eller senare till slakt. Vad som händer med dessa hästar efter slakt kan man bara spekulera i. Det brukade snackas om att de åkte till Italien för destruktion. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om många av dem hamnat i lasagnen.

    Dessa hästar är egentligen inte speciellt "starkt medicinerade" som diskuterats ovan. De är normalmedicinerade, dvs lika medicinerade som du och jag. De får smärtstillande, inflammationshämmande lite då och då. En spruta, något i fodret. De är framavlade för att hoppa eller springa fort men många raser är (precis som vissa hundraser) känsliga och skadar sig ofta och lätt och får då medicin. På tio-femton år blir det ganska mycket medicin.

    Jag är hur som helst ganska övertygad om att lite eller inget av det hästkött som dök upp i lasagne och annan färdigmat faktiskt kom från hästar som fötts upp som köttdjur. Där har vi problemet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din långa kommentar och för nya synpunkter. Du är den förste som menar att hästarna inte är särkilt starkt medicinerade. Själv har jag inte en aning, men som sagt, bra med en ny synpunkt. Att hästar körs utomlands för destruktion (otäckt ord) är också nytt för mig. Jag är dåligt insatt i hästslaktfrågan helt enkelt.

      Radera

ny gadget

ny gadget