tisdag 13 mars 2012

Palla citroner

- Nu skulle jag vilja...
- Nu skulle jag vilja...
- Du först.
- Jag skulle vilja vila bara, säger Jesús när vi parkerar, han är trött efter simningen.
- Jaså. Jag skulle säga att jag vill plocka citroner.
Det är citronträdet utanför huset som lockar. Det är fullt av citroner och jag spanar alltid efter nedfallna frukter innan jag går in. Men det är sällan jag hittar några. Nu är det mörkt, få ute på gatan och jag vill så gärna plocka citroner. Man kanske kan banka ned dem?
- Du tycker att det är fel att stjäla, men vill sno frukter, konstaterar Jesús.
- Äh, det här är väl inte att stjäla. Trädet tillhör ju ingen. Mer än kommunen kanske. Förresten ligger det i min kultur. I Sverige har vi ett verb för sådant här. Palla. Palla äpplen till exempel.

Jesús fattar inte grejen, men ställer upp ändå.
Jag hämtar hundskrämmarpinnen i lägenheten och försöker sedan slå ned citroner med den. Men det är svårt, de sitter så hårt fast i grenarna!
Och de sitter så högt upp! Har grannarna gjort detsamma?
Lyckligtvis har butiken travat en hög stapel med lastpallar precis bredvid trädet, så jag tar stöd av stammen och klättar upp på lastpallarna.
Jajemensan. Nu faller mer än löv. Fyra citroner dunsar ned i marken. Jesús är en hårsmån från att få en citron i huvudet, men får en doftande citronblomma istället.

Vad jag ska göra med citronerna vet jag inte riktigt. Jag behövde dem ju egentligen inte.
Förslag?
Nu ligger de och doftar gott från en skål. Ska nog skiva upp en till en kanna citronvatten att ha i kylen. Det är gott.
Idag, tisdag, kommer sommaren. 27 grader varmt ska det bli enligt väderleksrapporten.

6 kommentarer:

  1. Åh, så härligt det låter!! 27 grader??? Kommer jag få solbränna när jag kommer?? Det vill jag gärna. Vi kan ta siesta i solen mitt på dagen, några minuter, så blir det kokta fläsket stekt. Härligt!
    Jag har ett jättegott recept på citronpaj hemma, men jag minns det inte riktigt. Man gör ett pajskal och gräddar, sen är det saft och rivet skal av en citron, ett ägg, smält margarin och typ en dl socker som man vispar och häller i, och gräddar vidare. Supergott med glass till.
    Åh, vad roligt det ska bli!!! Och om jag bara får sova siesta så ska jag nog klara att vara uppe hela natten =)

    SvaraRadera
  2. Gött!
    Men har du hört att i Spanien har de vissa datum för när det blir sommar, höst, vår osv. Inte som i Sverige där man går på dygnsmedeltemperatur... Har du provat apelsinerna som växer på träd längs gatorna? Det sägs att de är beska för att man inte ska ta dem men jag undrar om det inte är en urban myt, har aldrig testat själv dock.. Vad tror du?

    SvaraRadera
  3. Åsa: bra tips på citronpaj. Låter jättegott! Ang. siesta i solen: Jesús kommer att förhindra det om han kan. Han tilläter ingen utsätta sig för farlig strålning och brännskador. Herregud, han försöker ju få mig att smörja in mig med solkräm när jag går upp på taket för att hänga tvätt!
    Tuvilda: Javisst, det är jättefånigt med deras årstidsdatum. Och japp, jag har testat de apelsinerna. Det är ingen myt... De smakar lika illa som oliver direkt från träden, eller rå kokbanan.

    SvaraRadera
  4. Få frukter skulle locka mig att påbörja en kriminell bana. Eventuellt dadlar. Söta saftiga underbara dadlar. Praktiskt nog växer de inte i Sverige - ett bra sätt att undvika det moraliska dilemmat som pallning kan medföra :)

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget