onsdag 7 mars 2012

Fyllecell - en skam för Sverige?

Dos que duermen en el mismo colchón, son de la misma opinion.
Mitt favorituttryck.
Två som sover på samma madrass är av samma åsikt, om man översätter.
Alltså, par brukar vara av samma åsikt, även om det kan tyckas utåt att de är olika.

Äh.
Det blir inte bra när jag försöker förklara.
Och det gör inget, för det här inlägget ska handla om fylleceller, inte om spanska uttryck.
Vad jag vill ha sagt är att jag och Jesús tänker lika om nästan allt.
Men igår diskuterade vi något som vi inte alls tänker lika om.
Fylleceller.
Ja, jag fattade inte att vi inte tänker lika utan trodde att J inte begrep vad jag menade. Var frustrerad över att inte kunna uttrycka mig på mitt eget språk.
Men jag tror inte att det var språket det var fel på fel, utan Jesús.
Han är väldigt förvånad över att det finns fylleceller i Sverige, och att jag tycker att det är bra.
Ska jag rannsaka mig själv har jag aldrig ifrågasatt att det finns fylleceller.
Jesús tycker att det är vansinne att låsa in någon där, och att en del dör (gav exempel på diabetiker som låsts in av misstag eftersom de verkat berusade när det bara är blodsockret som varit för lågt).
Och jag argumenterade för fylleceller, men kände att jag inte gjorde det helt bra. Kunde inte ge några solklara exempel på vem som hamnar i fyllecell, vilket kan tyckas märkligt efter så många år på tidningen, och så många polisringningar, och jag erkänner att det är pinsamt, men som sagt, jag kunde inte ge några bra exempel på vem som omhändertas för att sova ruset av sig.
Eller var det J som inte tyckte att mina exempel var bra?
Han vidhöll fortfarande efter 25 minuter att det är vansinne att beröva någon friheten bara för att denne är berusad, att det måste finnas andra lösningar än att låsa in folk, att staten lika gärna kan förbjuda alkohol, att detta är en skamlig handling i Sverige som ingen utanför landet känner till.

Hittar detta på Wikipedia och konstaterar att det är ungefär det här Jesús kritiskt menar kan hända:

"Lagen har kritiserats för att den tillämpas på ett sätt som är förenat med bristande rättssäkerhet och för att polisen tillåts att tolka och tillämpa lagen på ett sätt som inte överensstämmer med lagstiftarens intentioner."

Kan ni hjälpa mig med argument här, ni som läser?

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag skrev en artikel om detta i SN i somras och fick då bl a veta:
    "Här (i fyllecellen) hamnar personer som är så berusade av alkohol eller droger att de inte kan ta hand om sig själva eller att de utgör en fara för sig själva eller för andra. En andra kategori är de som tillfälligt omhändertas enligt polislagen paragraf 13. Det innebär att personen stör eller är en fara för den allmänna ordningen."

    Jag fick också veta att:
    "Minst en gång varje kvart tittar arrestpersonalen till personen i cellen. Verkar något konstigt går de in i cellen. Om personalen anser att det behövs tittas personen till med tätare mellanrum. Om personen är svår att kontakta eller medvetslös skickas denne till sjukhuset.
    Maximalt åtta timmar kan man få tillbringa i fyllecell. Sedan måste personen släppas fri oavsett om denne nyktrat till eller inte.
    - De flesta släpps efter sex timmar. Om vi har omhändertagit någon för att de stör ordningen eller är en fara för allmänheten görs en prövning efter en halvtimme-timme. Har personen lugnat ner sig släpps han eller hon ut, säger Anders Larsson (polis)."

    Ja, det händer att sjuka personer hamnar här och det händer undantagsvis att folk dör. Samtidigt är det ett bra sätt att ta hand om aggressiva berusade personer, tycker jag.
    Vet inte om det här hjälper dig i diskussionen, men något är det ju...

    SvaraRadera
  2. Det är visserligen inget brott att vara full, men poliser jag pratat med har sagt att om de låser in många berusade i fyllecell på helgerna märks det direkt på att det blir färre misshandelsanmälningar. Det är ju ofta fulla personer som slåss, så en viss nytta verkar ändå fyllecellen göra.

    SvaraRadera
  3. Verkligen tack båda två! Ska testa på Jesús.

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget